Wereldoorlog

Een wereldoorlog is een oorlog die niet beperkt is tot een land, regio of werelddeel maar wereldwijd, over een groot deel van de Aarde, wordt uitgevochten.

Wereldkaart met de landen die deelnamen aan de Tweede Wereldoorlog.
Geallieerde landen zijn aangegeven in groen (lichtgroen als ze na de aanval op Pearl Harbor bij de oorlog betrokken werden). De asmogendheden zijn aangegeven in blauw. Neutrale landen zijn aangegeven in grijs.

De benaming "wereldoorlog" is gegeven aan een tweetal gewapende conflicten die in de eerste helft van de twintigste eeuw zijn uitgevochten:

Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stond de Eerste Wereldoorlog bekend als de Grote Oorlog. De term "wereldoorlog" stamt echter waarschijnlijk al uit het begin van de 20e eeuw. Mogelijk was het een vertaling van de Duitse term Weltkrieg, die door de Duitse schrijver August Wilhelm Otto Niemann werd gebruikt in de titel van zijn anti-Britse roman Der Weltkrieg: Deutsche Träume uit 1904.

Eerdere wereldoorlogen

In zijn vierdelige werk A History of the English-Speaking Peoples (1956–1958) noemde Winston Churchill de Zevenjarige Oorlog (1756–1763) de allereerste wereldoorlog, vanwege zijn intercontinentale karakter: het bloedige conflict tussen de grootmachten van die tijd werd niet alleen in Europa, maar ook in de koloniën op het Amerikaanse continent uitgevochten. Zo bezien hadden bijvoorbeeld ook de Dertigjarige Oorlog (1618–1648) en de Spaanse Successieoorlog (1701–1714) het karakter en de aard van een wereldoorlog. Deze conflicten bleven ook niet beperkt tot Europa.

Derde Wereldoorlog

De Derde Wereldoorlog is een verwachte nieuwe wereldoorlog, al dan niet uitmondend in een kernoorlog en een daaropvolgende nucleaire catastrofe. Vooral tijdens de Koude Oorlog leek het waarschijnlijk dat een dergelijke oorlog zou kunnen uitbreken.

In de literatuur en andere fictie is soms zelf sprake van een Vierde of Vijfde Wereldoorlog. Voorbeelden hiervan zijn On the Beach van Nevil Shute uit 1957 en Red Storm Rising van Tom Clancy uit 1986.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.