Waitaha-pinguïn

De waitaha-pinguïn (Megadyptes waitaha) is een uitgestorven pinguïn-soort. Er is uitgebreid onderzoek gedaan aan fossielen en aan het DNA van de nog levende soort geeloogpinguïn, Megadyptes antipodes. Uit dit onderzoek bleek dat deze uitgestorven soort in prehistorische tijden, voor de kolonisatie door de Polynesiërs (omstreeks 1200 na Chr.) een grote verspreiding langs de oostkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland had. Na 1500 werden alleen resten van de nog levende geeloogpinguin op het Zuidereiland gevonden. De geeloogpinguin kwam voor 1500 alleen voor op de Nieuw-Zeelandse sub-antarctische eilanden zoals de Aucklandeilanden en Campbell-eiland.

Waitaha-pinguïn
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Sphenisciformes (Pinguïns)
Familie:Spheniscidae (Pinguïns)
Geslacht:Megadyptes
Soort
Megadyptes waitaha
Boessenkool, 2009[1]
Waitaha-pinguïn op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

De geeloogpinguin, die nu door de Europese kolonisatie een bedreigde soort van de Rode Lijst van de IUCN is, profiteerde aanvankelijk van het uitsterven van de waitaha-pinguïn en kon zijn verspreidingsgebied uitbreiden in de paar honderd jaar tussen de Polynesische en de Europese kolonisatie.[1][2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.