Waaibomenhout

De term waaibomenhout zal afkomstig zijn van waaibomen, bijvoorbeeld langs de kust. Deze bomen, blootgesteld aan de elementen, wapenen zich tegen de sterke wind, met als gevolg dat het hout nergens geschikt voor is. Na verzagen 'werkt' het hout sterk. Wil een boom een mooie houtkwaliteit leveren dan moet hij beschermd staan, bijvoorbeeld in een bos.

Tegenwoordig wordt de uitdrukking "het is gemaakt van waaibomenhout" gebruikt om producten mee aan te duiden die van een slechte houtsoort of slechte houtkwaliteit gemaakt zijn of niet vakkundig in elkaar zitten. Als het hout snel kromtrekt, of te dun is, of te veel kwasten bevat, spreekt men soms over 'waaibomenhout'.

Ook het hout van snel groeiende bomen, zoals populier en wilg heeft geen goede reputatie. Dit hout wordt zonder bescherming snel aangetast door houtrot en wordt in de regel niet gebruikt voor onbeschermd timmerhout.

Van wilgenhout en populierenhout worden wel klompen gemaakt.

Het equivalent van waaibomenhout in de metaalbewerking is pisbakkenstaal.

Noot: de benaming "waaiboom" wordt ook wel toegepast om de divi-divi aan te duiden.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.