Vormingplus

Vormingplus (voorheen Volkshogescholen) is in Vlaanderen een vereniging zonder winstoogmerk (vzw's) die door de Vlaamse overheid en soms bijkomend door de provincie of gemeente worden gesubsidieerd om te kunnen voorzien in vorming voor volwassenen.

Verschil tussen Nederland en Vlaanderen

In Nederland gebruikt men voor hetzelfde soort opzet de term volksuniversiteit.

Wat in Vlaanderen een vereniging zonder winstoogmerk is (vzw), heet in Nederland doorgaans een stichting. Een stichting is in Vlaanderen een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid zonder leden.

Geschiedenis

Door de besparingsijver van de overheid in het sociaal-cultureel werk werden de Volkshogescholen in Vlaanderen de laatste jaren verplicht om te fuseren: in eerste instantie zijn bepaalde ideologische tegenstellingen opgegeven en wordt er samengewerkt onder eenzelfde noemer. Die noemer heet nu Vormingplus. Toch hebben andere, zoals de Stichting Lodewijk de Raet, hun onafhankelijkheid alsnog behouden.

Deze vzw's vormen een netwerk dat gescheiden is van het scholennet met gesubsidieerd dag- en avondonderwijs. Het avondonderwijs is daar eveneens bedoeld voor volwassenen, maar loopt altijd over volledige schooljaren in de zogenaamde Centra voor volwassenenonderwijs (CVO's).

De volkshogescholen worden betoelaagd door het ministerie van Cultuur, terwijl dit voor de centra voor volwassenenonderwijs gebeurt door het ministerie van Onderwijs.

Werkwijze

Volwassenen kunnen zich voor een activiteit of losstaande cursus uit het programma van een volkshogeschool inschrijven met de bedoeling iets bij te leren over een onderwerp dat hen interesseert. Men werkt met lessenreeksen. De meeste cursussen omvatten niet meer dan 5 lessen. De onderwerpen zijn gericht op de vrijetijdsbesteding, waaronder mediawijsheid en cultuur.

Nieuw decreet vanaf 1 januari 2018

Op 2 oktober 2017 werd het 'nieuw' decreet houdende de subsidiƫring en erkenning van het sociaal-cultureel volwassenenwerk door de Vlaamse Regering aangenomen. Het nieuwe decreet wordt van kracht vanaf 1 januari 2018. Een sociaal-culturele organisatie wordt er als volgt gedefinieerd: "een missie- en waardegedreven organisatie die bijdraagt tot een democratische, duurzame, inclusieve en solidaire samenleving door de verbindende, de kritische en de laboratoriumrol actief op te nemen. Ze ontwikkelt, al dan niet in samenwerking met andere organisaties, sociaal-culturele praktijken voor en met volwassenen die relevant zijn voor de samenleving en die de vertaling vormen van een eigen weloverwogen integratie van twee of meer functies, namelijk de cultuurfunctie, de leerfunctie, de maatschappelijke bewegingsfunctie en de gemeenschapsvormende functie. Deze sociaal-culturele praktijken spelen zich grotendeels af binnen de vrije tijd van volwassenen."[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.