Voormalig provincieraadsgebouw

Het voormalig Provincieraadsgebouw is een monumentaal gebouw aan de Lombaardstraat 21-23 te Hasselt.

Voormalig Provincieraadsgebouw

Geschiedenis

Het gebouw, in eclectische stijl, werd ontworpen door Paul Saintenoy en werd gebouwd in 1906. Vóór die tijd had de Raad geen eigen vergaderruimte. Wel was er het Hotel van de Gouverneur op Lombaardstraat 19, dat in 1836 ontstond door de verbouwing van een reeds bestaand pand. In 1839 werd Hasselt officieel de hoofdstad van de provincie Limburg, maar het Hotel van de Gouverneur bood vooralsnog geen eigen vergaderruimte voor de Provincieraad, en dit bleef zo tot 1906.

De Raad zetelde tot 1991 in het Provincieraadsgebouw, waarna ze verhuisde naar het nieuwe Provinciehuis aan Universiteitslaan 1. Daarna kwam er in het voormalig Provincieraadsgebouw een rechtbank die er bleef zetelen tot aan de ingebruikname van het Gerechtsbouw in 2012.

Sinds 2014 is het CIAP (Vereniging voor Actuele Kunst) in het gebouw gevestigd.

In 1980 werd het gebouw geklasseerd als monument.

Gebouw

Het hoofdgebouw aan de Lombaardstraat is een samenraapsel van stijlen en functies. Links vindt men de eigenlijke raadszaal. Hierin bevinden zich de gebrandschilderde ramen van Roger Daniëls uit 1956, welke het vroegere leven in de provincie uitbeelden. Ook verder vindt men aan de gevel veel ornamenten.

Rechts van de raadszaal bevindt zich een , eveneens rijkelijk versierde, toren, met een aantal arcades en een beeltenis van de Maagd van Limburg, vervaardigd door Jacques de Lalaing.

Rechts van de toren vindt men nog een gebouw met twee bouwlagen, en weer rechts daarvan een lager gebouw dat eens de woning van de conciërge was.

Achter deze hoofdvleugels vindt men nog een aantal zijvleugels die onder meer een klein tuintje omsluiten en in eenzelfde stijl zijn gebouwd.

Het interieur, in neoclassicistische en eclectische stijl, is goed bewaard gebleven.

Zie de categorie Provincieraadsgebouw (Hasselt) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.