Voordeelurenabonnement

Het Voordeelurenabonnement (voorheen Voordeelurenkaart en daarvoor Rail-Aktief-Kaart) is een abonnement van de Nederlandse Spoorwegen.

Geschiedenis

Van 1979 tot ongeveer 1992 was er de NS-Kortingkaart. Deze bood alle dagen en uren korting op enkele reizen, retours en week- en maandabonnementen (met wisselende kortingpercentages, soms ook verschillend per soort vervoerbewijs).[1]

In 1981 kwam er een Dalurenkaart die niet per persoon maar per gezin werd verkocht.

Op 1 april 1988 werd de NS-Jongerenkaart ingevoerd en een jaar later verving de NS-Rail-Aktief-Kaart de Dalurenkaart.[2] Deze kaarten waren goedkoper dan de NS-kortingkaart, maar boden alleen de kortingen op enkele reizen en retours, en bovendien pas vanaf 9 uur.

De NS-Voordeelurenkaart verving rond 1995 de NS-Jongerenkaart, NS-Railaktiefkaart en de NS-60+ Seniorenpas. De NS-Railaktiefkaart was vergelijkbaar met het Voordeelurenabonnement, de NS-Jongerenkaart was een goedkopere versie voor jongeren en de NS-60+ Seniorenpas kostte evenveel als een NS-Railaktiefkaart maar bood gratis vrije reisdagen (nu keuzedagen genoemd).

In 2008 is de NS-Voordeelurenkaart vervangen door het Voordeelurenabonnement dat wordt geladen op een persoonlijke OV-chipkaart. Met deze kaart kan men ook reizen (op saldo of met een ander abonnement) in het stads- en streekvervoer.

Sinds 1 augustus 2011 is dit abonnement niet meer verkrijgbaar. NS wilde reizigers meer spreiden over de dag en gaf daartoe bij nieuwe abonnementen geen korting meer tijdens de avondspits, wat wel bij het Voordeelurenabonnement hoorde.[3] Als alternatief kwam er het Dal Voordeel-abonnement. Bestaande voordeelurenabonnementen kunnen nog steeds verlengd worden en kunnen ook overgezet worden op een nieuwe OV-chipkaart wanneer de geldigheid daarvan afloopt of bij verlies, diefstal of een defect. Als men een ander NS-abonnement aanschaft en het Voordeelurenabonnement wil behouden dan moet dat op een andere persoonlijke OV-chipkaart worden gezet, anders is men definitief het Voordeelurenabonnement kwijt.[4]

Kenmerken

  • 40% korting bij de NS en de andere treinvervoerders tijdens de voordeeluren. Er wordt op saldo gereisd.
  • Instaptarief 10 euro (om te kunnen inchecken is minimaal 6 euro reissaldo noodzakelijk, omdat een OV-chipkaart na aftrek van het instaptarief maximaal 4 euro in de min kan staan).
  • Samenreiskorting.
  • 60-plussers kunnen aanvullend een set keuzedagen kopen en op de OV-chipkaart laden (voor een vervaldatum tot en met 16 juli 2013 werd een set papieren kaartjes geleverd). De Keuzedag VDU geeft vrij reizen op doordeweekse dagen na de ochtendspits, in het weekend de hele dag. Deze keuzedagkaart is in de maanden juli en augustus de hele dag (vanaf 0 uur) geldig.[5] Daarnaast biedt NS de groep ouderen die moeite heeft met het gebruik van de digitale keuzedagen de mogelijkheid om i.p.v. de keuzedagen de iets prijzigere dag-voordeelurenkaarten te kopen. Dit betreft een set van 7 eenmalige chipkaarten die niet aan periodes van 2 maanden gekoppeld zijn.[6]
  • Bij een Voordeelurenabonnement kan een RailPluskaart gekocht worden. 60-plussers kunnen een RailPluskaart aanvragen. In dit geval wordt deze gratis verstrekt.
  • Op de OV-chipkaart staat de geldigheidsperiode van de OV-chipkaart en niet die van het abonnement. Via de geldigheidschecker op NS.nl kan de geldigheid van het abonnement worden nagekeken.

E-ticket

Bij het boeken voor een internationale reis worden voor de aansluitende binnenlandse trajecten E-tickets uitgegeven (ook met korting). Voor een internationale reis mag namelijk niet ingecheckt of uitgecheckt worden. Het is dus wel mogelijk om met korting te reizen zonder in- en uitchecken. Voor international reizen met korting geldt alleen de regel dat men niet voor 9.00 uur mag reizen. De RailPluskorting van 25% kan wel in de ochtendspits gebruikt worden. Er is geen middagspits.

Voordeeluren

  • maandag t/m vrijdag vanaf 9.00 uur 's morgens tot 6.30 uur de volgende dag,
  • tijdens het weekend de hele dag,
  • in de maanden juli en augustus de hele dag.

Ook tijdens de volgende feestdagen is het mogelijk om vóór 9.00 uur met korting reizen: Goede Vrijdag, tweede paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag (eens in de 5 jaar), Hemelvaartsdag en de dag erna, tweede pinksterdag en van 25 december t/m 1 januari.

In de voordeeluren (niet te verwarren met de daluren) geldt de 40% korting niet alleen voor het VDU, maar ook als korting met een Grensabonnement buiten het vaste traject.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.