Vliegbasis Spangdahlem

Vliegbasis Spangdahlem (Engels: Spangdahlem Air Base) is een vliegbasis van de United States Air Force (USAF) in het Duitse Spangdahlem.

Vliegbasis Spangdahlem
IATA: SPM ICAO: ETAD
Algemene informatie
Opgericht1950
PlaatsSpangdahlem,  Duitsland
Hoogte365 m
Coördinaten49° 59 NB, 006° 42 OL
Locatie in Duitsland

Startbanen
   Baan      Lengte  Materiaal
05/233.050 mAsfalt
Lijst van luchthavens
Portaal    Luchtvaart
Twee Boeing C-17A Globemaster III en een E-3 Sentry (AWACS) vliegtuigen op Spangdahlem op 22 maart 2006.

Het is het laatste vliegveld in Duitsland van de USAF waar gevechtsvliegtuigen staan. In de jaren 90 zijn onder andere Vliegbasis Bitburg, Hahn en Zweibrücken opgeheven. Ook verloor Ramstein eerder al zijn gevechtsvliegtuigen. De vliegbasis is gesitueerd in de Eifel nabij de stad Trier.

Eenheden

De vliegbasis wordt gebruikt door de 52nd Fighter Wing die zich bezighoudt met het inzetten, onderhouden en het uitzenden van de F-16- en TPS-75-radarsystemen voor gebruik in NAVO-verband en voor de nationale veiligheid van Amerika. Operationele squadrons van de 52nd Operations Group (Staart Code: SP) zijn:

  • 480th Fighter Squardron, F-16CJ/DJ


De wing staat ter beschikking van de Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) met volledig uitgeruste troepen. Ook is de eenheid inzetbaar voor nationale en internationale rampen. Medio 2013 zijn de laatste vliegtuigen van het type A-10C teruggetrokken en is het 81e fighter squadron opgeheven.

Air Mobility Command

Tevens is er op Spangdahlem een eenheid gevestigd van het Air Mobility Command. Deze eenheid, het 726th Air Mobility Squadron draagt zorg voor het afhandelen van alle vrachtverkeer op Spangdahlem AB. Sinds 2005 is met het sluiten van Rhein-Main AB het vrachtverkeer op Spangdahlem met 30% toegenoemen. dit squadron kan in principe alle toestellen van de USAF op weg helpen. Van de C-5 Galaxy tot de C-17 en van KC-10 tot KC-135.

In november 2005 landde de eerste C-17 op Spangdahlem.

Zie de categorie Spangdahlem Air Base van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.