Vlag van Veghel

De vlag van Veghel werd op 27 oktober 1994 bij raadsbesluit vastgesteld als de gemeentelijke vlag van de Noord-Brabantse gemeente Veghel. Het was de tweede officiële vlag van de gemeente sinds haar oprichting.

Tweede vlag van de gemeente Veghel (sinds 1994)
Eerste vlag (1969-1994)

Geschiedenis

Vlag van 1969

De eerste officiële vlag werd op 23 december 1969 bij raadsbesluit vastgesteld. In deze vlag was het familiewapen van het geslacht van Erp opgenomen. De beschrijving van deze vlag luidt als volgt:

"Blauw met een geel kruis op 1/3 van de vlaglengte met armen ter dikte van 1/3 van de vlaghoogte; op het snijpunt der armen een zwart, op zijn punt gesteld vierkant, waarvan de diagonaallengte gelijk is aan 2/3 van de vlaghoogte; op het vierkant een schuinkruis, geschaakt van acht witte en vijf rode blokken."

De vlag was door de Stichting voor Banistiek en Heraldiek ontworpen. Uitgangspunt bij het ontwerp van deze vlag was het eerste wapen van Veghel, met een centraal geplaatste heilige met een kerk in de hand. Deze worden voorgesteld door het kruis, dat herinnert aan de oude vorm van een kruiskerk. Onderscheidend voor Veghel is hier overheen het wapen van de heren Van Erp geplaatst, die de laatste eigenaren van de heerlijkheid Veghel waren. Dit wapenbeeld is in de oorspronkelijke kleuren in een vierkant geplaatst, omdat een wapen niet op een vlag thuishoort.

Vlag van 1994

Na de samenvoeging van de gemeenten Veghel en Erp tot de nieuwe gemeente Veghel werd een nieuwe vlag ontworpen. Hierbij is gebruik gemaakt van het tweede gemeentewapen van Veghel, waarbij om estethische redenen de kleuren rood en zwart van plaats verwisseld zijn.

Overigens voerde de oude gemeente voor 1969 een onofficiële vlag met twee horizontale banen in de kleuren blauw en geel. Deze kleuren zijn afkomstig van het eerste gemeentewapen van Veghel.

Op 1 januari 2017 is de gemeente Veghel opgegaan in de nieuw opgerichte gemeente Meierijstad.

Verwante afbeeldingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.