Vlag van Mississippi

De vlag van Mississippi bestaat uit een horizontale driekleur in de kleuren blauw (boven), wit en rood. Linksboven staat in het kanton de vierkante oorlogsvlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika.

Vlag van Mississippi (ratio 2:3)
Vlag van Mississippi, 1861-1894

De vlag werd aangenomen op 7 februari 1894 en is gebaseerd op de vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Niet alleen staat de oorlogsvlag van de Geconfedereerde Staten op de erepositie van de vlag van Mississippi; ook de drie horizontale banen verwijzen naar de vlag van de in de Amerikaanse Burgeroorlog verslagen confederatie, waar Mississippi deel van uitmaakte. De reden dat dit ontwerp werd aangenomen, is dat het een eerbetoon aan de gevallenen van de oorlog moet zijn. De vlag heeft sinds haar aanname echter veel tegenstanders gehad, omdat zij gebaseerd is op de vlag van een confederatie die in oorlog was met de Verenigde Staten van Amerika. Op 17 april 2001 werd zelfs een referendum gehouden om een andere vlag aan te nemen, maar het voorstel haalde het niet. Op 23 juni 2015 kreeg de vlag meer negatieve aandacht, omdat de 21-jarige Dylann Roof (die liever met de 'Confederate Flag', dan met de gewone Amerikaanse vlag op de foto ging) op 15 juni negen mensen doodschoot in een kerk met zwarte mensen in Charleston (South Carolina). Sindsdien staat de vlag voor veel Afro-Amerikanen voor 'rasicme' en 'haat', waardoor de staat Mississippi de vlag opnieuw wil gaan veranderen.[1]

Geschiedenis

Nadat Mississippi zich op 9 januari 1861 onafhankelijk van de Verenigde Staten verklaarde en tot de Geconfedereerde Staten toetrad, nam de staat een eigen vlag aan. Deze bestond uit een wit veld met daarop in het midden een magnoliaboom. Voorts had de vlag een blauw kanton met een witte ster en aan de rechterkant een rode rand. Deze vlag bleef in gebruik totdat in 1894 de huidige vlag werd aangenomen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.