Vlaamse Journalisten Vereniging

De Vlaamse Journalisten Vereniging (VJV) is een belangenorganisatie van Vlaamse journalisten.[1] De organisatie is gehuisvest in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen (IPV) te Antwerpen. De VJV is met name sterk vertegenwoordigd onder journalisten die dat werk freelance en/of als nevenberoep doen.[2]

Bestuur

Godelieve Vaesen was voorzitter van de vereniging tot december 2007 en werd toen opgevolgd door Hilde van Gool, internetjournaliste.[3] Sinds 1 januari 2010 is Walter van den Branden, voorheen docent audiovisuele communicatie aan de Antwerpse Plantijn Hogeschool, de nieuwe voorzitter.

De VJV stelt onder meer te ijveren voor het uitbreiden van privileges die aan beroepsjournalisten verleend worden, zodat ook niet fulltime journalisten deze privileges kunnen genieten, zoals bescherming van het brongeheim, accreditaties voor persvoorstellingen, enzovoorts.

De VJV werd in 1965 opgericht uit onvrede met de Belgische journalistenbond, die toentertijd zowel Nederlands- als Franstalige journalisten verenigde. De vereniging heeft geruime tijd banden onderhouden met de partij Vlaams Belang. Politici van die partij waren lid of zelfs bestuurslid bij de VJV. De huidige voorzitter zegt dat die banden inmiddels zijn afgebouwd.

Perskaart

Uitgifte van een perskaart is vanwege de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken voorbehouden aan de concurrerende Vlaamse Vereniging van Journalisten.[2] De VJV beijvert zich ervoor ook haar leden zo'n officiële kaart te kunnen uitreiken. Anno 2017 is dat (nog) niet het geval. Wel verstrekt de vereniging aan haar leden een eigen verenigingsperskaart.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.