Villa Maria (Tegelen)

Villa Maria is een monumentaal[1] pand en fabrieksvilla op de steilrand in het Venlose stadsdeel Tegelen.

Villa Maria
Villa Maria
Locatie
LocatieKaldenkerkerweg 73, Tegelen
Status en tijdlijn
Oorspr. functievilla
Bouw gereed1894
Bouwinfo
ArchitectP. Rassaerts
Erkenning
MonumentstatusRijksmonument
Monumentnummer524692
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Over de ontwerper

De villa werd rond 1894 gebouwd in opdracht van Alfred Russel, toenmalig eigenaar van een van de vele Tegelse dakpannen- en steenfabrieken. Aansluitend aan de villa werd ook een laboratorium gebouwd. De fabriekspanden zijn intussen gesloopt, maar de markante villa is bewaard gebleven.

Aanvankelijk wilde Russel architect worden en was leerling van de Venlose stadsarchitect Johannes Kayser. Omdat hij nergens gebruik van siersteen in de architectuur terugzag, ging hij zich onderscheiden en besloot de productie zelf ter hand te nemen. Hij gold als pionier op het gebied van de siersteenproductie. De klei voor de productie haalde hij voornamelijk uit een groeve in de nabijgelegen buurtschap Egypte. Door deze productie leverde hij een belangrijke bijdrage aan stilistische ontwikkelingen in de architectuur, met name de Neogotiek en jugendstil. Voor zijn bijdrage in de architectuur won hij verschillende internationale prijzen.

Karakteristieken van de villa

De villa heeft een onregelmatige plattegrond, een asymmetrische opzet en is samengesteld uit twee bouwlagen plus een kapverdieping onder een samengesteld dak en een aan de rechter gevel grenzend eenlaagse ruimte onder een plat dak met een overhoeks geplaatste toren.

Op de dakschilden bevinden zich onder meer een dakkapel onder een aankappend zadeldakje en een breed en hoog opgemetselde schoorsteen met speklagen. De gevels zijn van rode baksteen gemetseld, met waterlijsten in donkerbruin geglazuurde steen en decoratieve tegels in gele klei of gele verblendsteen.

Monumentaal belang

  • De villa heeft cultuurhistorische waarde vanwege de sociaal-economische ontwikkelingen in de Noord-Limburgse keramische industrie.
  • Gebruik van voor de negentiende eeuw innovatieve materialen.
  • Typologische waarde vanwege de combinatie van fabrikantenwoning met laboratorium.
  • Architectuurhistorische waarde vanwege materiaalgebruik van met name verglaasde steen, portretkoppen en keramisch tegelfries
  • Ensemblewaarde vanwege situering nabij de voormalige kleigroeven aan de steilrand van Tegelen.
  • Herkenbaarheidswaarde als fabrikantenwoning en wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Referenties

Zie de categorie Villa Maria, Tegelen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.