Video graphics array

VGA ofwel video graphics array is een standaard voor het weergeven van beelden op een computermonitor.

Een (uitgebreide) insteekkaart voor de VGA-standaard.
De poort voor VGA en hoger.
De connector voor VGA en hoger.

De VGA-standaard werd ontwikkeld door IBM en is door de jaren heen uitgegroeid als de de facto standaard voor het aansturen van computerschermen. De VGA-standaard werd door IBM in 1987 geïntroduceerd.

De standaardindeling van een VGA-scherm is 640×480 pixels. Iedere pixel is vierkant en de beeldverhouding van het scherm is dus 4:3. Vierkante pixels zijn duidelijker en mooier om te zien en maken de grafische programmatuur eenvoudiger. Al gauw kwamen er videokaarten en schermen die meer pixels konden tonen, van 800×600 tot 1600×1200. Sommige videokaarten hebben een stuurprogramma nodig om deze hogere resoluties te kunnen tonen.

De signalen van de videokaart naar de monitor zijn bij de oudere standaarden CGA en EGA digitaal. Maar omdat er meer kleuren nodig waren heeft men voor analoge signalen gekozen.

Het principe van VGA-aansturing is gebaseerd op analoge aansturing met behulp van gescheiden kleuren. Deze drie kleuren, rood, groen en blauw (RGB) worden apart over een lijn gestuurd en de horizontale en verticale uitlijning wordt door een horizontale en verticale sync (=synchronisatie) aangestuurd. Het grote voordeel van RGB-aansturing t.o.v. composite is dat er met RGB veel hogere resoluties haalbaar zijn. De VGA-poort van de pc gebruikt altijd een D-type connector met 15 pinnen. De gebruikte analoge grafische kaarten accepteren aparte sync en een 'sync-on-green' signaal en een standaard bereik van 55 Hz tot ruim 75 Hz.

De VGA-videokaarten kunnen ook door programma's aangestuurd worden alsof het CGA of EGA-videokaarten zijn. Sommige typen kunnen ook de Hercules-kaart emuleren.

Hoewel er sinds 1987 veel nieuwe standaarden zijn gekomen (SVGA, XGA, etc.) met een veel hogere en betere resolutie blijft VGA de standaard die door elke personal computer wordt ondersteund.

Een VGA-videokaart bevat drie RAMDAC-chips waarmee digitale data omgevormd worden tot analoge data, zodat de gegevens op het scherm getoond kunnen worden.

Pinout

PinRetourpinSignaalrichtingsignaalniveau
16roodnaar monitor75 Ω, 0,7 V p-p
27groen
38blauw
1310horizontale syncnaar monitorTTL
14verticale sync
11Monitor-id bit 0van monitor
12Monitor-id bit 1 of SDA
4Monitor-id bit 2
15Monitor-id bit 3 of SLC
5aarde
9+5 Vnaar monitor

Uitfasering en nieuwere standaarden

De VGA-standaard heeft als nadeel dat de overdracht analoog is. Dat was geschikt voor oude beeldschermen met een beeldbuis waarbij het analoge signaal via versterkers op de beeldbuis werd gezet.

Omdat tegenwoordig de beeldschermen de signalen digitaal verwerken, is het omslachtig om de signalen analoog over te sturen. In dat geval moet de computer de digitale signalen naar analoge omzetten, daarna via de VGA-standaard naar het beeldscherm sturen, die het analoge signaal weer digitaal maakt. Hierbij ontstaat drie keer kwaliteitsverlies (twee keer converteren en overdracht via de VGA-kabel).

In 2013 hebben nieuwe apparaten soms in aanvulling op een moderne beeldschermaansluiting ook een VGA-aansluiting om toch nog oude apparaten te kunnen aansluiten. Er wordt echter steeds meer gebruik gemaakt van nieuwe standaarden (zoals DVI, HDMI en DisplayPort).

Het leek erop dat de DVI-standaard de nieuwe standaard zou worden, maar in 2009 was de DVI-standaard alweer enigszins achterhaald. Zoals het er nu naar uitziet, worden HDMI en Displayport naast de standaard voor hoge definitie multimedia-apparatuur, ook de nieuwe digitale standaard voor computermonitoren. In 2013 werd de VGA-standaard door zowel Intel als AMD uitgefaseerd.[1] Vanaf 2014 beschikken de meeste beeldschermen en grafische kaarten over een HDMI-aansluiting of Displayport aansluiting.

Zie de categorie VGA van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.