Verkeersregelaar

Een verkeersregelaar (of weginspecteur op autosnelwegen) is in Nederland een persoon die de bevoegdheid heeft om instructies op te dragen aan weggebruikers, zoals bepaald in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.[1]

Een schuifpassant van een verkeersregelaar met vier strepen.

De aanstelling (en daarmee bevoegdheid) van verkeersregelaars wordt geregeld in de Regeling Verkeersregelaars 2009. Er zijn drie typen verkeersregelaars:

  • Een beroepsmatige verkeersregelaar is in bezit van een verklaring omtrent het gedrag en heeft ook zijn aanstellingspas bemachtigd via Rijkswaterstaat. Op deze pas staat ook vermeld of de verkeersregelaar regionaal of landelijk bevoegd is;[2]
  • Rijkswaterstaat heeft 260 weginspecteurs in dienst om incidenten op autosnelwegen af te handelen. Zij zijn in het bezit van een diploma voor verkeersregelaar. Twintig hiervan zijn tevens opgeleid en beëdigd tot Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).[3] Zij bezitten overigens een beperkte akte voor een aantal feiten, zoals het negeren van een rood kruis en stilstaan op de vluchtstrook. Sinds september 2017 is Rijkswaterstaat aangemerkt als hulpverleningsorganisatie en rijden de weginspecteurs met optische- en geluidssignalen.
  • Een evenementenverkeersregelaar krijgt een instructie via e-learning, en mag hiermee enkel voor de aangewezen dagen tijdens het evenement het verkeer regelen conform de taakinstructie van de organisator.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.