Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap

Het Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap (VAS) is een van de oudste schaakverenigingen in Nederland[1][2], en bovendien na stadgenoot Caïssa de grootste. VAS beschouwt zichzelf als opvolger van het Amsterdamsch Schaakgenootschap, dat werd opgericht op 19 september 1822.[3]

Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap
Algemene gegevens
Opgericht21 december 1878
Plaats Amsterdam
Sportruimtelocatie,
adres
BondKNSB
Sport(en)Schaken
Aantal leden?
Homepagehttps://www.vas1822.nl/
Portaal    Sport

Algemeen

De signatuur van de vereniging was altijd elitair, waardoor het ledental in de jaren 1970-1980 dermate slonk, dat de leden opheffing overwogen. De bemoeienis van schaker Rob van Dongen (die onder andere hiervoor in 2005 een koninklijke onderscheiding ontving) deed de club herleven, en op 5 februari 1996 verscheen de website van een gerevitaliseerde schaakclub op internet.

Onder jeugdleider Enrico Vroombout kreeg de herleving gestalte in de vorm van een jeugafdeling met meer dan vijftig leden.

VAS vierde in 1922 het 100-jarig bestaan.

Geschiedenis van het VAS

De schaakhistoricus Scholten beschrijft de geschiedenis van het VAS in Het loopt ongenadiglijk mat[4]:

Op 18 september 1822 was het Amsterdamsche Schaakgenootschap opgericht. In 1842 splitsten de serieuze schakers zich van de gezelligheidsspelers met de oprichting van Philidor. Het Amsterdamsche Schaakgenootschap is toen als een societeit verdergegaan.

Philidor zou tot 1856 serieus schaakspelen en het wedstrijd- en toernooischaak in Nederland introduceren. Het hield zich echter financieel moeilijk op de been. In 1856 zou een deel van Philidor weer met de Amsterdamse Schaakgenootschap fuseren. De rest van Philidor herdoopte hun vereniging naar La Bourdonnais.

In 1878 was het de Amsterdamsche Schaakgenootschap dat noodlijdend was. Een deel splitste zich af als Nieuw Amsterdamsch Schaakgenootschap, welke datzelfde jaar met La Bourdonnais tot het Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap (VAS) fuseerde.

Het is onduidelijk hoe het met het achtergebleven deel van het Amsterdamsche Schaakgenootschap is afgelopen. In 1898 zou er nog sprake zijn van een zekere groep genaamd Zeemanshoop, dezelfde naam als het lokaal waar de Amsterdamsche Schaakgenootschap ooit samenkwam, maar daarna is het stil geworden.

Gerenommeerde (oud-)leden

Publicaties (mede) over VAS

  • Amsterdam schaakstad. Hoofdstukken uit de geschiedenis van het schaakleven in Amsterdam. Onder red. van Rob Bödicker [et al.]. Amsterdam, 1994. ISBN 9053660593
  • Scholten, Hans J.G.M. (1999), Het loopt ongenadiglijk mat - Het schaakleven in Nederland in de negentiende eeuw. De sociaal-culturele achtergrond van het ontstaan van schaakverenigingen. Bilthoven (Proefschrift Katholieke Universiteit Brabant). ISBN 90-6663-044-2 Digitale versie
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.