Ventrikeldrain

Een ventrikeldrain is een drain of shunt (kunststof afvoerbuisje) in de ventrikels van de hersenen en wordt door een neurochirurg geplaatst in de steriele omgeving van een operatiezaal. De functie van de ventrikeldrain is tweeledig. Enerzijds kan men via deze drain de druk van het hersenvocht meten. Anderzijds kan men, indien nodig, bij overdruk ventrikelvocht draineren (afvoeren) in een recipiënt (zakje, bakje, holte) om zo de hersenen meer ruimte te geven en de druk van het hersenvocht op de hersenen te verminderen. De tip van de ventrikeldrain bevindt zich in de ventrikels, in het midden van de hersenen. Normale menselijke hersenen bevatten vier ventrikels, meestal bevindt een ventrikeldrain zich in de derde en grootste ventrikel.

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Een permanente ventriculoperitoneale drain (van hersenventrikel naar buikholte) op een CT-opname van het hoofd met röntgenstraling, 2016.

Indicatie

Er zijn verschillende indicaties voor het plaatsen van een ventrikeldrain zoals een ruimte-innemend proces (bloeding, tumoraal proces) en zware neurotraumata waarbij de hersenen beginnen te zwellen (hersenoedeem) en inklemming dreigt. Na het plaatsen van een ventrikeldrain is verdere observatie in een intensievezorgafdeling noodzakelijk.

Verzorging

Een ventrikeldrain dient dagelijks ontsmet te worden met een alcoholisch ontsmettingsmiddel (in samenspraak met de neurochirurg). Hoewel een verband op het hoofd aanbrengen niet evident is wordt dit toch aangeraden.

Ventriculoperitoneale drain

Een toepassing van een ventrikeldrain is de VPD (ventriculoperitoneale drain(age), VP-drain) bij een waterhoofd (hydrocefalus) waarbij een kunststof buisje (drain of shunt) met ventiel van een hersenventrikel naar de buikholte wordt aangelegd voor permanent gebruik zodat overtollig hersenvocht (liquor) wordt afgevoerd en vergrote ventrikels tot normale afmetingen kunnen slinken. Deze operatie (neurochirurgie) duurt ongeveer 2 uur, daarna is nog minstens één ligdag in het ziekenhuis nodig. Dit type drain wordt na de operatie niet meer ontsmet maar moet in tegendeel na een herstelperiode van bijvoorbeeld 6 weken de patiënt in staat stellen normaal te functioneren, zij het dat deze niet meer mag diepzeeduiken of bungeejumpen.[1][2][3]

Heling van chirurgische wonden voor de ventriculoperitoneale drain

Zie de categorie Cerebral shunt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.