VCN, Partij van Communisten in Nederland

VCN, Partij van Communisten in Nederland was een communistische politieke partij, opgericht in 1984 als Verbond van Communisten in Nederland.

Aanplakbiljet VCN voor nieuwe communistische partij, 4 februari 1985

Geschiedenis

De VCN kwam voort uit een scheuring binnen de Communistische Partij van Nederland (CPN). Orthodoxe communisten, die het niet eens waren met de vernieuwende koers van de partij, richtten al in 1982 het Horizontaal Overleg van Communisten (HOC) op, dat aanvankelijk binnen de CPN als pressiegroep werkte. Tot de leden behoorde onder anderen voormalig Tweede Kamerlid Fré Meis. Een aantal leden van het HOC, ook wel kortweg de horizontalen genoemd. richtte in februari 1984 het Verbond van Communisten in Nederland op, met de verwachting dat deze organisatievorm zou leiden tot een effectievere oppositie binnen de CPN en de hoop dat ook niet-CPN leden zich bij het verbond zouden aansluiten.[1]

Het 29ste congres van de CPN in maart 1985, waar besloten werd het marxisme-leninisme en het democratisch centralisme uit de partijbeginselen te schrappen, was voor de VCN'ers aanleiding om uit de partij te stappen en hun eigen communistische partij te starten. Op 2 en 3 november 1985 werd de VCN, Partij van Communisten in Nederland opgericht. Het aantal leden werd in 1988 geschat op zo'n 1.000[1]. De VCN gaf de krant Manifest wekelijks uit.

De VCN was met name actief in traditionele CPN-bolwerken zoals in Amsterdam en de provincie Groningen. In 1986 (0,05%) en 1989 (0,08%) deed de partij zonder succes mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. In 1990 werd de VCN uitgenodigd door de CPN om deel te nemen aan de fusiebesprekingen die zouden leiden tot de vorming van GroenLinks. Dit werd echter door de VCN afgewezen, omdat zij de CPN verweten aan te sturen op de opheffing van de CPN als politieke partij.[2] In 1991 zou de CPN inderdaad opgeheven worden.

De VCN bleef bestaan tot 1992. In dat jaar fuseerde de VCN met enkele lokale communistische groepen (hoofdzakelijk in Noordoost-Groningen) in de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN). Het HOC bestaat voort als stichting die de NCPN-partijkrant Manifest publiceert.

  1. (nl) Kwartaaloverzicht Binnenlandse Veiligheidsdienst Kwartaal 4 1988. Binnenlandse Veiligheidsdienst, “III Anti-Democratische Stromingen: Verbond van Communisten in Nederland: Manifestival als meetpunt”.
  2. (nl) Voerman, Gerrit, Anthonie Lucardie, 01-03-1990. Jaarboek 1989. DNPP 1989.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.