Trommelrem

Een trommelrem is een type rem dat veelal in auto's, en soms in fietsen gebruikt werd.

Voorste trommelrem van een oude motorfiets. Links de remtrommel met koelribben en gaten voor de spaken. Rechts de remankerplaat met twee remsegmenten. Het zichtbare segment is aan de bovenzijde verankerd en wordt aan de onderzijde bediend. Het achterste segment wordt aan de bovenzijde bediend. Dit is dus een duplexrem. De bediening geschiedt geheel mechanisch via de remkabel.
Remschoenen
Trommelrem van een Trabant 601

Werking

Een trommelrem bestaat uit twee halvemaan-vormige remschoenen (ook wel remsegmenten genoemd), die zijn gemonteerd op een vaste remankerplaat, die niet kan meedraaien met het wiel. Daaromheen zit de remtrommel, een ronde metalen 'pot', die is bevestigd aan het wiel en dus meedraait. Wanneer het rempedaal wordt ingetrapt, worden de remschoenen naar buiten geduwd, zodat ze in contact komen met de remtrommel. Door de wrijving, die dan ontstaat, wordt het wiel afgeremd. De remschoenen zijn bekleed met een materiaal met een hoge wrijvingsweerstand, de remvoering. Wanneer het rempedaal wordt losgelaten worden de remschoenen door veren weer naar binnen getrokken.

De rem wordt bediend door een mechanisch of hydraulisch systeem. Het mechanische systeem heeft een eivormig nokje op een hulpasje, als het hulpasje verdraaid wordt worden de remschoenen naar buiten gedrukt. Het hydraulische systeem bestaat uit een hoofdremcilinder en de wielremcilinders, die met elkaar verbonden zijn door remleidingen. Het gehele systeem is gevuld met remvloeistof.

Als het rempedaal wordt ingetrapt, perst de zuiger in de hoofdremcilinder de remvloeistof door de remleiding naar de wielremcilinders. De wielremcilinder is geplaatst tussen de twee remschoenen en duwt deze uiteen.

Nadeel

Trommelremmen hebben als groot nadeel dat ze snel remkracht verliezen als ze warm worden. Dit is onder meer het geval als er lang achter elkaar geremd wordt, als er bijvoorbeeld van een lange helling afgereden wordt. Dit is de reden dat ze bij auto's en motorfietsen in onbruik zijn geraakt, en verdrongen zijn door schijfremmen. Lang werden op auto's schijfremmen op de voorwielen en trommelremmen op de achterwielen toegepast. Een ander nadeel van trommelremmen op de fiets is dat ze zwaarder zijn dan schijf- en velgremmen, daarom worden ze niet gebruikt voor sportieve fietsen (terrein- en racefietsen).

Desondanks is op fietsen in uitzonderlijke gevallen voor lange afdalingen toch wel aanvullend een speciaal soort trommelrem toegepast in de vorm van een sleeprem. De sleeprem wordt ingeschakeld om voortdurend af te remmen. Ze wordt gecombineerd met een ander type remsysteem zoals velgremmen. Het andere remsysteem kan naast het normale remwerk voor extra remwerk zorgen bij een ingeschakelde sleeprem. De sleeprem wordt vooral gebruikt op fietsen met veel gewicht zoals tandems met belading.

Voordeel

Het voordeel van trommelremmen is de kleinere kracht die op de rempedaal moet uitgeoefend worden. Maar door de rembekrachtiging is het nut daarvan sterk verminderd. Voor fietsen is een bijkomend voordeel dat trommelremmen in tegenstelling tot schijf- en velgremmen weinig onderhoud vergen, dit komt doordat er geen vuil en water in de afgesloten trommelrem kan.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.