Treinramp bij Quintinshill

De treinramp bij Quintinshill was een treinbotsing waarbij meerdere treinen betrokken waren, die op 22 mei 1915 heeft plaatsgevonden bij het seinhuis van Quintinshill in de buurt van Gretna Green in Dumfriesshire, Schotland. De treinramp resulteerde in de dood van meer dan 200 mensen en is de ergste treinramp in de Britse geschiedenis.

Treinramp bij Quintinshill
Quintinshill rail disaster
Spoorwegongeval
Een brandend treinstel na afloop van de botsingen
Overzicht
Datum22 mei 1915
Tijdstip06.49 uur
Type rampDubbele botsing, brand
OorzaakSignaalfout
LocatieGretna Green, Dumfries and Galloway, Schotland
Aantal treinen5
Doden226
Gewonden246
Betrokken trein(en)
RouteCaledonian Main Line, onderdeel van de West Coast Main Line
Portaal    Verkeer & Vervoer

Het seinhuis van Quintinshill bestuurde twee wisselplaatsen, één aan elke kant van de dubbelsporige Caledonische hoofdlijn die Glasgow en Carlisle met elkaar verbindt (De Caledonische hoofdlijn wordt tegenwoordig beschouwd als onderdeel van de West Coast Main Line). Ten tijde van het ongeval waren beide passerende lussen bezet met goederentreinen en stond een noordelijke lokale passagierstrein op de zuidelijke hoofdlijn.

De eerste botsing vond plaats toen een troepentrein die in zuidelijke richting van Larbert naar Liverpool reed, in botsing kwam met de stationaire lokale trein. Een minuut later werd het wrak getroffen door een in noordelijke richting rijdende passagierstrein, een sneltrein met slaaprijtuigen onderweg van Londen Euston naar Glasgow Central. Gas van de treinverlichting met Pintschgas van de oude houten rijtuigen gebruikt voor het troepentransport ontbrandde en veroorzaakte een brand die al snel alle vijf treinen overspoelde.

Er was een zware tol bij de getransporteerde militairen, van de 52e (Laagland) Divisie van het British Army.

animatie van de sequentie van gebeurtenissen die tot de treinramp hebben geleid


Zie de categorie Quintinshill rail disaster van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.