Transports Internationaux Routiers

De afkorting T.I.R staat voor Transports Internationaux Routiers[1]. De TIR-overeenkomst is van toepassing op het vervoer van goederen tussen een douanekantoor in het land van vertrek, en het kantoor van bestemming in een ander land. Beide landen moeten aangesloten zijn bij de TIR-overeenkomst. De meeste Europese en sommige landen uit Afrika en Azië zijn toegetreden tot deze conventie. Zij heeft als doel de administratieve formaliteiten van het internationale wegvervoer te vereenvoudigen en te harmoniseren. Omdat de grensformaliteiten binnen de Europese Unie zijn afgeschaft wordt deze als een land beschouwd.

TIR-plaat

De aanduiding T.I.R. is vaak te vinden op vrachtwagens. Deze vrachtwagens zijn voorzien van een door de douane aangebrachte verzegeling, die niet mag worden verbroken. Verbreking ervan is strafbaar. Nadat de verzegeling is aangebracht mag alleen de douane controles verrichten. De voertuigen moeten zo zijn gebouwd dat geen goederen kunnen worden gelost of geladen zonder duidelijke sporen van knoeierij na te laten of zonder de door de douane aangebrachte zegels te verbreken.

In de TIR-overeenkomst is bepaald, dat wegvoertuigen en containers moeten worden gekeurd voordat ze voor TIR-vervoer gebruikt mogen worden. Na de keuring worden deze voertuigen geaccepteerd in alle aangesloten TIR-landen. Bij het vervoer onder begeleiding van een carnet TIR moet het vervoermiddel zijn voorzien van TIR-platen.

Het carnet bevat een aantal bladen. Voor elke lidstaat van de TIR-overeenkomst worden twee bladen geldig gemaakt. De EU telt als één lidstaat.

In Nederland zijn de volgende instanties belast met de afgifte van deze carnets:

  • Ondernemersorganisatie voor Logistiek en Transport (EVO)
  • Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)
  • Transport en Logistiek Nederland (TLN)

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.