Tong Tong Fair

De Tong Tong Fair is een festival dat jaarlijks in Den Haag plaatsvindt, en dat voornamelijk draait om de Indische cultuur, de cultuur van mensen met een Europese en Indonesische afkomst. Voor 2009 heette de Tong Tong Fair vele jaren de Pasar Malam Besar (Indonesisch voor 'grote avondmarkt'), maar de oorspronkelijke naam was Pasar Malam Tong Tong. Het festival wordt meestal eind mei gehouden.

Grand Pasar tijdens de 53e Tong Tong Fair in 2011

Geschiedenis

Tenten van buiten af gezien

De Tong Tong Fair is in 1959 mede begonnen door Tjalie Robinson (pseudoniem voor Jan Boon) in het Moors paleis van de voormalige Haagse Dierentuin (waar thans het Provinciehuis staat), daarna in de Houtrusthallen en ten slotte op het Haagse Malieveld. Hier vindt dit evenement plaats in paviljoens, zeer grote tenten waarmee onder meer een cultuurpaviljoen, theaters, een Indonesië-paviljoen en een eetwijk zijn gevormd. De paviljoens zijn met elkaar verbonden door middel van looppaden.

Pasar Malam Besar 2006

Op de 48e Pasar Malam Besar die van 25 mei t/m 5 juni 2006 werd gehouden, werd er onder meer een benefietconcert gegeven omwille van de ruim 6000 slachtoffers van de aardbeving op Java. Deze benefietvoorstelling werd door minister Ben Bot op 2 juni 2006 geopend. Zij leverde samen met de collecte een bedrag van 30.000 euro op voor het Rode Kruis en de gemeente Den Haag verdubbelde dit bedrag. Deze Pasar Malam Besar trok een recordaantal van 128.000 mensen.

Pasar Malam Besar 50 jaar

Koningin Beatrix opende op 21 mei 2008 op het Malieveld in Den Haag de 50ste Pasar Malam Besar. Het was de laatste keer dat het evenement deze naam droeg, in 2009 is deze gewijzigd in Tong Tong Fair.

Programma

Keroncong-groep Za'Unine uit Yogyakarta

De Pasarkrant bevat een gedetailleerd programma van het festival. Onderdelen zijn voorstellingen in het Bintang- en het Bibit-theater, op het Tong Tong-podium, presentaties in het kooktheater en workshops, cursussen, lezingen en presentaties in de Bengkel. Bij de 61e editie in 2018 waren er dans- en muziekvoorstellingen op het Tong Tong-podium, lezingen, interviews en kleine voorstellingen in Studio Tong Tong. Er konden ook dans- en pentjakworkshops worden gevolgd.

De Tong Tong Fair besteedt ook aandacht aan kookkunst, dans en muziek van andere culturen uit de regio waar Indonesië deel van uit maakt. Voorbeelden zijn Hawaï, Maleisië, Singapore en Thailand.

Zie de categorie Tong Tong Fair van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.