Tjeerd Herrema

Tjeerd Herrema (Harlingen, 1 maart 1961) is een Nederlands politicus. Hij was wethouder in Amsterdam (2006-2009) en Almere (2015-2018). Herrema is lid van de Partij van de Arbeid (PvdA).

Tjeerd Herrema
Algemene informatie
Volledige naamTjeerd Herrema
Geboren1 maart 1961
PartijPvdA
Politieke functies
1999-2006Stadsdeelvoorzitter Zeeburg
2006-2009Wethouder in Amsterdam
2012-2014Stadsdeelvoorzitter Zuidoost
2015-2018Wethouder in Almere
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal    Politiek
Nederland

Loopbaan

Opleiding en start loopbaan

Herrema volgde de economisch juridische richting aan de Hogere Economische School te Groningen. Ook haalde hij zijn propedeuse Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Herrema begon zijn carrière als beleidsmedewerker economische zaken bij de provincie Friesland en in 1984 wordt hij, als jongste raadslid in Friesland, voor de PvdA in de gemeenteraad van Leeuwarden gekozen. In 1990 verhuist hij naar Amsterdam. Herrema gaat werken bij de vakbond FNV, als beleidsmedewerker en later als bestuurder.

Gemeente Amsterdam

In 1999 werd Herrema namens de PvdA stadsdeelvoorzitter in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg. Als lijsttrekker voor de PvdA in Zeeburg haalde hij in 2002 bij de deelraadsverkiezingen tegen de landelijke trend in als enige stadsdeel in Amsterdam een zetel winst binnen. Tot 2006 had hij in Zeeburg de portefeuille veiligheid, onderwijs, economie en personeel & organisatie. Hij was tevens voorzitter van het overleg voor stadsdeelvoorzitters en lid van de gemeentelijke commissie integriteit. Hij maakte een voortvarende start met de stedelijke vernieuwing van de Indische Buurt en was betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe buurten als het Oostelijk Havengebied en IJburg.

Op 12 april 2006 werd hij door de Partij van de Arbeid gepresenteerd als een van de nieuwe wethouders in Amsterdam. Als wethouder was hij verantwoordelijk voor de portefeuille Verkeer, Vervoer en Infrastructuur (inclusief Noord/Zuidlijn), Dienstverlening, Volkshuisvesting en Monumenten. Hij wist de jarenlange impasse rond de wegverbreding van de A9 te doorbreken met een akkoord met het Rijk voor het Stroomlijnalternatief: verbreding en ondertunneling van een deel van de A9 met bovenop een verbindend park voor Zuidoost. Ook nam hij het initiatief voor de erkenning van de grachtengordel tot Werelderfgoedlijst. In de stadsvernieuwing werd in zijn periode minder gesloopt en werd de bewonersondersteuning in vernieuwingsgebieden versterkt.

In het politieke hoofdpijndossier de NoordZuidlijn bracht hij meer realisme qua planning en kosten onder het motto: Van optimisme naar realisme. Gaten in de contracten, de zgn stelposten werden met aannemers afgekocht, de lijn werd verzekerd en de schadevergoeding voor ondernemers werd verhoogd. Ook werd het boorproces met meer zekerheid voorbereid. Na een noodzakelijke reorganisatie van de directie ontstond voor het eerst een reëel beeld qua planning waardoor opleveringsdatum van 2012 (2006) naar oktober 2017 ging (2009). Dit leidde wel echter tot forse meerkosten. Ook de verzakkingen van huizen aan de Vijzelgracht leidde tot vertraging en kostenverhoging. Hoewel de oorzaken van de kostenoverschrijdingen gelegen waren in factoren voor het aantreden van Herrema voelde hij zich daar niettemin politiek verantwoordelijk voor en kwam uit eigen beweging tot de afweging om hiervoor terug te treden.

Herrema werd opgevolgd door Hans Gerson, oud-directeur van het Havenbedrijf Amsterdam.

Na zijn vertrek werd Herrema directeur van zijn eigen adviesbureau publiekezaak.nu. Ook werd hij lid en voorzitter van de Raad van Commissarissen van woningcorporatie Rochdale na de crisis rond directeur Mollenkamp en werd hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de stichting ProGay, die de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride organiseert.[1][2]

Van 2012 tot en met 2014 werd hij tussentijds stadsdeelvoorzitter AT5 van stadsdeel Zuidoost waar hij het kwakkelende Kwakoefestival Parool nieuw leven inblies door hogere eisen te stellen aan de vergunning voor het festival.

Gemeente Almere

In september 2015 werd Herrema wethouder in Almere waar hij de portefeuille Ruimte, Wonen en Wijken en wereldexpo Floriade over nam van Henk Mulder, die om persoonlijke redenen vertrok.[3] Hij wist de woningbouwproductie na de crisis weer stevig op gang te brengen met een hoger aandeel sociale woningbouw en er kwam meer aandacht voor transformatie van lege kantoren en voor het klein wonen in de Bouwexpo TinyHousing. De voorbereiding op de Floriade kende de nodige hindernissen maar kreeg na een reorganisatie een flinke versnelling. Bij de verkiezingen in 2018 verloren de partijen die tegen de Floriade waren zetels en wist de PvdA tegen de landelijke trend in zetelwinst te behalen.

Op 14 juni 2018 stapte Herrema op in verband met een klacht over vermeende seksuele intimidatie en een gebrek aan vertrouwen bij de coalitiegenoten.[4] Het college en de coalitiepartijen hielden zich daarbij niet aan het eigen integriteitsprotocol. De Ombudsman startte een onderzoek en kwam tot de conclusie dat de klacht door Almere Deze Week ongegrond was.[5] De raad heeft deze conclusie overgenomen. Ook heeft in januari 2019 de Raad voor de Journalistiek de publicatie hierover door AlmereDezeWeek als onzorgvuldig beoordeeld.

Persoonlijk

Tjeerd Herrema is getrouwd geweest met Robert Licht en heeft een zoon. Hun huwelijk werd voltrokken door PvdA-collega Fatima Elatik.[6]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.