Timmerfabriek Koninklijke Maatschappij De Schelde

De Timmerfabriek Koninklijke Maatschappij De Schelde is een rijksmonument in de Nederlandse stad Vlissingen. Het is in 1913-1915 gebouwd als timmerfabriek voor de Scheldewerf. Het bouwwerk is een vroeg voorbeeld van een gewapend betonskeletbouw. Op dit moment wordt naar een nieuwe bestemming gezocht voor het gebouw en vinden er tijdelijk evenementen plaats.

Timmerfabriek Koninklijke Maatschappij De Schelde
Locatie
LocatieVlissingen
Coördinaten51° 27 NB, 3° 35 OL
Status en tijdlijn
StatusRijksmonument
Oorspr. functieWerkplaats
Start bouw1913
Bouw gereed1915
Architectuur
BouwstijlTraditionalisme
Verdiepingen3
Bouwinfo
ArchitectHollandse Beton Maatschappij
Eigenaarparticulier
AannemerHollandse Beton Maatschappij
Erkenning
Monumentnummer508779
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Geschiedenis

In 1914 begon de Hollandsche Maatschappij tot het Maken van Werken in Gewapend Beton uit Den Haag aan de bouw van een timmerfabriek voor de scheepswerf de Koninklijke Maatschappij De Schelde. Het gebouw is een vroeg voorbeeld van een gewapend betonskeletbouw. In de timmerfabriek werd de afwerking en de meubilering voor schepen vervaardigd. Zo werden interieurs gebouwd voor de luxe passagiersschepen van de Rotterdamse Lloyd. Na de oorlog nam de werkgelegenheid af en bleef een kleine houtwerkplaats over. Uiteindelijk werd de werkplaats gesloten en werd het gebouw gebruikt als opslagruimte, onder meer voor de Oudheidkamer KMS. In de jaren '90 kwam het gebouw leeg te staan.

Architectuur en bouwtechniek

Het gebouw heeft drie bouwlagen en een plat dak, in het midden voorzien van een langgerekt glazen zadeldak dat dienst doet als lichtstraat. De plattegrond is rechthoekig, maar de noordgevel staat schuin. Het gebouw heeft een betonskelet, dat is ingevuld met reeksen stalen kozijnen met roedeverdeling, voornamelijk in 7x5 ruits; enkele vensters op de noordoosthoek van het gebouw zijn voorzien van een middenstijl en een kalf. De noordgevel is negen traveeën breed. De oostgevel die eenentwintig traveeën breed is, is ter plaatse van drie traveeën brede ingang voorzien van eenzelfde frontonachtige bekroning als aan de noordgevel.

Interieur

Interieur, overzicht lichtstraat met zadeldak

Het interieur wordt gedomineerd door het betonskelet dat bestaat uit drie gestapelde balkenvloeren met balken in een richting, gedragen door kolommen op een regelmatig stramien. Door deze goed bewaard gebleven constructie zijn vrij indeelbare ruimten ontstaan. De lichtstraat wordt gedragen door polonceauspanten en zorgt voor een optimale lichtinval die destijds nodig was voor de timmerwerklieden.

Een in de buurt gelegen bouwkundig en architectonisch verwant complex is het Mijnenmagazijn in Veere.

Waardering

Het gebouw is van cultuurhistorisch belang omdat de scheepsbouw in die tijd een belangrijke industrietak was. Architectuurhistorisch is het gebouw interessant vanwege het sterk functioneel bepaalde uiterlijk. Bouwtechnisch zijn de typerende stalen ramen bijzonder en ook de moderne, functionele betonconstructie. Het is een zeldzaam goed bewaard gebleven industrieel gebouw uit het begin van de twintigste eeuw. De bouwkundige staat was slecht, maar het object wordt gerenoveerd.[1]

Toekomst

Er wordt gedacht over herbestemming van het gebouw. De mogelijkheden van de vestiging van een hotel wordt daarbij bekeken.[2]

Fotogalerij

Zie ook

Zie de categorie Timmerfabriek (Vlissingen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.