Mondhygiëne

Mondhygiëne is de dagelijkse verzorging van de mond en het gebit om deze gezond te houden en cariës en tandvleesontstekingen te voorkomen, en zo ook de kans op focale infecties te minimaliseren. Het reinigen van de tanden heeft onder meer tot doel het verwijderen van voedselresten, tandplak, en allerhande vlekken (wijn, koffie en nicotine).

Een tandarts demonstreert het gebruik van tandzijde (flosdraad) aan een patiënt
Artikelen voor mondhygiëne
Onderricht op het gebied van mondverzorging in het Kopan-klooster (Nepal).

Veel tandheelkundige problemen ontstaan door de langdurige aanwezigheid (langer dan 24 uur) van tandplak. Door mondhygiënisten en tandartsen wordt geadviseerd tandplak tijdig te verwijderen door minimaal twee maal per dag de tanden te poetsen.

Veel tandenborstels zijn ook voorzien van een tongschraper om de tong te reinigen.

Er wordt meer en meer gebruikgemaakt van een elektrische tandenborstel om de tanden te poetsen.

In de Verenigde Staten was het tot en met de Tweede Wereldoorlog ongebruikelijk dat men zijn tanden poetste. Amerikaanse soldaten die na afloop van de oorlog terugkwamen hadden zich deze gewoonte eigen gemaakt, waarna het tanden poetsen ook in de VS gemeengoed werd.[1]

Producten

Producten en benodigdheden voor de mondhygiëne:

Oral fitness test

Een goede controle op het resultaat is de zogenaamde oral fitness test, een vereenvoudiging van de Eastman Interdental Bleeding Index. Op een eenvoudige manier kan hiermee getest worden of de mond schoon, fris en gezond is. Met een goed natgemaakte tandenstoker wordt stevig tussen de tanden en kiezen gedrukt met de platte kant naar het tandvlees. Van achter, de kiezen, naar voren, de voortanden, daarna teruggaand kan eventuele tandvleesbloeding gesignaleerd worden. Tel het aantal bloedingplaatsen. Dagelijks tandenstokergebruik geeft in de regel binnen 14 dagen verbetering. Gezond is de mond als er praktisch geen bloeding voorkomt.

Zie de categorie Dental care van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.