Tagsatzung

De Zwitserse Tagsatzung (eigenlijk Eidgenössische Tagsatzung, Nederlands: (letterlijk) Hoorzitting) was de wetgevende en uitvoerende raad van de Oude Zwitserse Confederatie van de middeleeuwen tot aan de stichting van de Bondsrepubliek Zwitserland in 1848. De macht van de Tagsatzung was echter beperkt, de meeste macht lag bij de praktisch onafhankelijke kantons.

Tagsatzung van 1531 in Baden (schilderij uit omstreeks 1790)

Tijdens de Tagsatzung kwamen afgevaardigden van de kantons bijeen om zich bezig te houden met zaken die het gehele eedgenootschap aangingen, zoals besluiten over oorlog en vrede en de vermindering van de jaarrekeningen van de Gemeinen Herrschaften (gebieden afhankelijk van een kanton). Het kanton dat de Tagsatzung organiseerde (Vorort) was tevens voorzitter.

Tijdens de Tagsatzung van 21 oktober 1847 sprak de meerderheid van de leden zich uit tegen de Sonderbund en riep op tot onmiddellijke ontbinding van dit verdrag. Toen dit niet gebeurde brak de Sonderbund-oorlog uit.

In 1848 vond de laatste zitting van de Tagsatzung plaats en werd de eerste Zwitserse grondwet (Bundesverfassung/Constitution de la Suisse/Costituzione della Confederazione Svizzera) geratificeerd. Voor de Tagsatzung in de plaats kwam het Zwitsers parlement.

De Tagsatzung vond meestal plaats in Baden, in het kanton Aargau.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.