Systeemeisen

Systeemeisen of systeemvereisten zijn voorwaarden waaraan een personal computer (pc) moet voldoen om er een bepaalde applicatie oftewel toepassing op te kunnen gebruiken. Met name bij computerspellen voor de pc is dit een punt: moderne spellen stellen zeer hoge eisen aan de gebruikte hardware. De systeemeisen (in het Engels system requirements) zijn meestal gespecificeerd in de documentatie die bij de bewuste applicatie wordt meegeleverd. (Ze staan in de meeste gevallen achter op de verpakking van de betreffende software.)

Een dergelijke opsomming is vaak verdeeld in de "minimale systeemeisen" en de "aanbevolen systeemeisen" (in het Engels: recommended requirements). Als aan de minimale systeemeisen niet voldaan is, zal de applicatie niet werken. Is er net wel aan voldaan, dan hoeft dit echter nog niet te betekenen dat er van een "soepel werkende" applicatie sprake is. Bij een spel zou er sprake kunnen zijn van een trage beeldopbouw, schokkerige bewegingen, landschappen die er niet natuurgetrouw uitzien en dergelijke. Bij een "normale" applicatie kan er sprake kunnen zijn van lange laadtijden van bestanden, traag uitgevoerde berekeningen (bij spreadsheet) en andere zaken die van de gebruiker geduld vragen.

In het algemeen kan gesteld worden dat applicaties bij elke nieuwe versie zwaardere systeemeisen stellen, zodanig dat een upgrade van software vaak tot extra investeringen in hardware leidt. (Bij kantoorapplicaties kan het bijplaatsen van een intern geheugen vaak al enig soelaas bieden; bij games kan het vervangen van de videokaart nodig zijn.) Slechts overstappen op nieuwere versies van bestaande software, zonder die extra investering in hardware, heeft daarmee voor het gebruiksgemak (en de productiviteit) een negatief resultaat. In dit verband wordt in de pc-branche wel de uitspraak "the hardware guy gives and the software guy takes away" gehanteerd.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.