Svetitschoveli-kathedraal

De Svetitschoveli-kathedraal (Georgisch: სვეტიცხოვლის საკათედრო ტაძარი; svetitschovlis sakatedro tadzari oftewel de Levende-Pilaarkathedraal) is een Georgisch-orthodoxe kathedraal, gelegen in Mtscheta. De huidige kathedraal werd in de 11e eeuw gebouwd.

Svetitschoveli-kathedraal
PlaatsMtskheta, Georgië
Gebouwd in4e eeuw, 5e eeuw en 11e eeuw
Architectuur
Architect(en)Arsakidze
Portaal    Christendom
Svetitschoveli-kathedraal
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Historische monumenten van Mtskheta
Land Georgië
UNESCO-regioEuropa en Noord-Amerika
Criteriaiii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.708
Inschrijving1994 (18e sessie)
Bedreigd2009-2016
UNESCO-werelderfgoedlijst
Begraafplaats van Sidonia - de zevende pilaar stijgt naar de hemel. Nina van Georgie, koning Mirian en zijn vrouw en koningin Nana bevinden zich op de voorgrond.

De Svetitskhoveli-kathedraal - bekend als de begraafplaats van Jezus Christus' mantel - is lang de voornaamste kerk van Georgië geweest. Nu wordt de kathedraal nog steeds door velen bezocht. Tegenwoordig is de kathedraal de zetel van de aartsbisschoppen van Mtscheta-Tbilisi. De kathedraal is opgenomen in de werelderfgoedlijst[1].

Geschiedenis

De originele kerk werd gebouwd in de 4e eeuw. Nina van Georgië had gekozen om de eerste Georgische kerk te bouwen bij de samenvloeiing van de Koera en de Aragvi.

Volgens de Gregoriaanse hagiografie was er in de eerste eeuw een Georgische Jood, genaamd Elioz uit Mtscheta, aanwezig bij de kruisiging van Jezus Christus in Jeruzalem. Elioz kocht Jezus' Heilige Tuniek van een Romeinse soldaat in Golgotha en bracht het terug naar Georgië. Eenmaal terug in zijn stad ontmoette Elioz zijn zus Sidonia. Direct toen Sidonia de Heilige Tuniek aantrok, stierf ze van de emoties van het heilige object. Het was niet mogelijk om de mantel van haar los te krijgen, dus werd ze ermee begraven.[2] De plaats waar Sidonia is begraven met Christus' mantel wordt tot op heden bewaard in de kathedraal. Later, uit haar graf, groeide een enorme libanonceder. Nina van Georgië had bevolen de boom om te hakken en er zeven pilaren van te maken voor het bouwen van de kerk. De zevende pilaar had echter magische krachten en steeg omhoog. Nadat Nina van Georgië de gehele nacht had gebeden, keerde de pilaar terug naar de aarde. De vloeistof die uit de boom kwam zou mensen hebben genezen van ziektes. Vandaar de naam van de kathedraal, de Levende-Pilaarkathedraal.

De Svetischoveli-kathedraal, origineel gebouwd in de vierde eeuw, is door de geschiedenis heen meerdere malen beschadigd geraakt door oorlogen en aardbevingen. Door de eeuwen heen zijn er delen verloren gegaan en delen bijgebouwd. In de 11e eeuw werd de kathedraal drastisch verbouwd door de architect Arsukidze. Vanwege de grote verbouwing wordt gezegd dat de huidige kathedraal gebouwd is in de 11e eeuw, hoewel er nog enkele resten uit de 4e eeuw zijn terug te vinden. De kathedraal wordt omringd door een stenen muur, gebouwd in opdracht van Erekle II in 1787.

Foto's

  • (en) Max Planck-Instituut
  • Натроев А. Мцхет и его собор Свэти-Цховели. Историко-археологическое описание. 1900
Zie de categorie Svetitskhoveli van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.