Strontiumhydroxide

Strontiumhydroxide is het hydroxide van het aardalkalimetaal strontium, met als brutoformule Sr(OH)2. De stof komt voor als een witte kristallijne, hygroscopische vaste stof. Het is weinig oplosbaar in koud water, maar goed oplosbaar in heet water.

Strontiumhydroxide
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
Sr(OH)2
IUPAC-naamstrontiumhydroxide
Molmassa121,63 g/mol
CAS-nummer18480-07-4
EG-nummer242-367-1
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Gevaar
H-zinnenH302 - H314
EUH-zinnengeen
P-zinnenP280 - P305+P351+P338 - P310
Hygroscopisch?ja
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurwit
Dichtheid3,63 g/cm³
Goed oplosbaar inheet water
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

Strontiumhydroxide wordt bereid door strontiumoxide te behandelen met water:

Het kan ook bereid worden door strontiumcarbonaat of strontiumsulfide met stoom te behandelen bij temperaturen tussen 500 en 600°C:

Eigenschappen

Strontiumhydroxide vormt een octahydraat, Sr(OH)2 · 8 H2O. Het octahydraat bestaat uit kleurloze, tetragonale kristallen en heeft een dichtheid van 1,9 g/cm³. Bij 100°C verliest het zijn kristalwater.

Toepassingen

Strontiumhydroxide werd vroeger gebruikt om suiker te extraheren uit melasse van suikerbieten.

Het mag gebruikt worden in ontharingsmiddelen als buffer om de pH te stabiliseren. De maximale concentratie, uitgedrukt als strontium, is 3,5% en de maximale pH is 12,7.[1]

Principe van de bufferende werking

In tegenstelling tot een de standaard chemische buffer is hier geen sprake van de combinatie van een zwak zuur en zijn geconjugeerde base. De bufferende werking komt hier tot stand door de lage oplosbaarheid van strontiumhydroxide: wordt de pH te hoog, dan zal een deel van het opgeloste strontium als vast strontiumhydroxide neerslaan, en daardoor de pH verlagen, een lagere pH leidt tot het in oplossing gaan van vast strontiumhydroxide, waardoor de pH weer hoger wordt.

Reacties

Strontiumhydroxide reageert met koolstofdioxide tot strontiumcarbonaat:

Strontiumcarbonaat is een grondstof voor keramische magneten en voor het glas van kleurentelevisiebeeldbuizen.

Strontiumhydroxide is ook een katalysator voor de alkoxylering van alcoholen.[2]

Toxicologie en veiligheid

De oplossing van strontiumhydroxide in water is sterk alkalisch. Zowel droog als in waterige oplossing is het corrosief. Contact met ogen of huid kan irritatie en brandwonden veroorzaken.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.