Stoomweverij Driessen

Stoomweverij Driessen is een voormalige fabriek voor textielproductie en monumentaal industrieel erfgoed gelegen aan de Hofstraat 14 te Aalten in Nederland. Bestaande uit een kantoorgebouw in neorenaissancestijl uit 1893, een kantoordeel uit 1933 in de stijl van de Nieuwe Haagse School met een aanbouw uit 1941[1] en een ketelhuis met schoorsteen. Het complex is tegenwoordig in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw.

Stoomweverij Driessen
Luchtopname, voor 1940
Locatie
LocatieHofstraat 14
Status en tijdlijn
Oorspr. functieStoomweverij
Huidig gebruikBedrijfsverzamelgebouw
Start bouw1893
Verbouwing2016
Bouwinfo
ArchitectG. Beltman en zoon
Erkenning
Monumentstatusrijksmonument
Monumentnummer523185
Lijst van rijksmonumenten in Aalten
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Geschiedenis

In 1893 laat Joseph Driessen laat aan de Hofstraat (in het tijdperk van de textielindustrie in Aalten) een moderne stoomweverij bouwen. Het bedrijf werd in 1918 verkocht aan investeerders uit Twente die het bedrijf daarna "Voorheen Gebr. Driessen" gaan noemen. In 1960 wordt het bedrijf overgenomen door Wisselink’s Textielfabrieken. In 1969 sluit de fabriek, waarna het complex nog jaren lang dienst heeft gedaan als bedrijfsverzamelgebouw. In 2012 bevond het complex zich in een deerniswekkende toestand. Gedeelten waren in 1998 ingestort of verwoest door meerdere branden en vandalisme.[2] In 1999 werd tot een plan van aanpak besloten. De oudste en cultuurhistorisch waardevolle gebouwen zouden behouden blijven. De weverij, het ketelhuis met schoorsteen en een hal met een sheddak.[3] Het complex had sinds de jaren '90 leeg gestaan, na de brand van 2002 bleek, dat slechts delen van de opstaande buitenmuren resteerden. In 2008 werden de gekozen delen van het complex aangewezen als rijksmonument, waarna de gemeente het bestemmingsplan wijzigde om ruimte te maken voor investeerders.

Restauratie en huidige bestemming

Na de restauratie kreeg het hoofdgebouw een herbestemming als kantoorruimte, de loodsen werden ingericht als parkeerruimte.[4] Het complex is deels in gebruik genomen door zorgdienstverleners zoals een huisartsenpraktijk, apotheek, buurtzorg, fysiotherapie, psychische hulpverlening enzovoort. Gezamenlijk gaven zij de naam "Gezondheidsplein De Weef" aan hun deel van het complex. Het overige deel "De zaak" is ingevuld met bedrijven uit de zakelijke dienstverlening.[5] Op de plaats van de hallen is een appartementencomplex gebouwd.

Afbeeldingen

Zie de categorie Stoomweverij, Aalten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.