Stichting Fiom

De Stichting Fiom kortweg Fiom genoemd is een Nederlandse stichting die gespecialiseerd is op ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

Fiom
Stichting Fiom
Kantoor van Fiom in Den Bosch
Opgericht1930
ZetelDen Bosch, Noord-Brabant,
Nederland
Personen
VoorzitterGon Mevis
DirecteurEllen Giepmans
Website

Fiom is sinds 2013 bezig de omslag maken van hulpverleningsorganisatie, die ook kennis ontwikkelt, naar kennisorganisatie, met een beperkte uitvoeringstaak. De kennis, die er al is, gaat Fiom beter toegankelijk en gebruiksvriendelijk maken voor een diversiteit aan doelgroepen: (potentiële) cliënten, organisaties en instellingen in de sociale sector, politiek en overheden. Met andere (strategische) partners gaat Fiom op zoek naar nieuwe werkwijzen, om die kennis verder te ontwikkelen, actueel te houden en toegespitst op de vragen van al die verschillende soorten klanten. Verdere digitalisering zal hier een belangrijk deel van uitmaken.

Geschiedenis

F.I.O.M. stond ooit voor Federatie van Instellingen voor de Ongehuwde Moeder en haar kind. De organisatie werd onder die naam opgericht in 1930 en richtte zich toen vooral op ongewenste zwangerschap, iets wat in die tijd vaak als een stigma over een familie kwam. Na een fusie in 1975 met de Centrale voor de Ongehuwde Moederzorg (C.O.M.) en de Hendrik Pierson Stichting (H.P.S.) werd de naam Fiom gevoerd, vanaf 1988 voortgezet als de Landelijke Vereniging Ambulante Fiom, die ten slotte in 1990 werd omgezet in de Stichting Ambulante Fiom. Inmiddels is ook Ambulante weggevallen en heet de organisatie 'Fiom'.

Fiom had tot 2013 regionale vestigingen in Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Alkmaar, Leiden, Breda, Nijmegen, Eindhoven en Maastricht. Het landelijk bureau is gevestigd in 's-Hertogenbosch. In vier grote steden (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en 's-Gravenhage) zijn er bureaus die ongeveer dezelfde hulpverlening bieden. Zij behoren niet tot de stichting Fiom en worden anders gefinancierd. De bureaus in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag bieden geen hulpverlening meer bij zoekacties. Alleen het bureau in Utrecht biedt nog begeleiding bij adoptiegerelateerde zoekacties, maar enkel voor mensen die woonachtig zijn in Utrecht en omgeving.

Fiom staat open voor elke mogelijke besluitvorming rond een ongewenste zwangerschap. Het uitgangspunt is dat een vrouw (en haar eventuele partner) zelf kan en mag kiezen waarmee en hoe zij verder wil (gaan) in haar leven.

Activiteiten

Ongewenste zwangerschap

  • Hulpverlening bij een besluitvorming naar aanleiding van een ongewenste zwangerschap.
    Fiom citeert op haar site een vrouwelijk arts:

We proberen vrouwen altijd in hun eigen kracht te zetten bij het maken van een keuze om de zwangerschap wel of niet af te breken.

— Melanie van Heijst
  • Vanaf eind 2014 is een digitale programma beschikbaar voor hulp bij besluitvorming. Voor aanvullende offline hulp kan een vrouw terecht bij maatschappelijk werkers van Fiom en hun samenwerkingspartners over heel Nederland.
  • Fiom blijft vrouwen die een voornemen tot afstand ter adoptie hebben begeleiden met keuzehulp en beschrijving van de afstandsprocedure.

Abortusverwerking

Fiom biedt informatie, hulp en advies aan iedereen die ervaring heeft met abortus (provocatus). Er is tevens een online begeleidingsmodule voor het verwerken van een abortus die, kort of lang geleden, heeft plaatsgevonden.

Geadopteerden

Fiom biedt geadopteerden informatie over landen van herkomst, wet- en regelgeving, zoeken naar afstamming, activiteiten voor geadopteerden en boekentips.

Afstammingsvragen

Fiom is de Nederlandse vertegenwoordiger van de organisatie International Social Service. Daarmee is Fiom specialist op het gebied van afstamming en biologische familie.

Werkzaamheden

  • Een zoekactie naar familieleden t/m de 2e graad, te weten (groot)ouders, (klein)kinderen of (half)broers en zussen. Niet alleen om in contact te komen met de familie; ook om goed voorbereid te zijn op de uitkomst van een zoekactie.
  • Fiom heeft een register van contacten ten behoeve van mensen die niet willen zoeken, maar wel gevonden willen worden.
  • Fiom heeft een KID-register voor donorkinderen en (sperma)donoren en de daaraangekoppelde DNA-databank die een DNA-match tussen donoren en donorkinderen en halfbroers en -zussen mogelijk maakt.

Deze registers blijven bestaan evenals de psychosociale begeleiding die uit de matches voortkomen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.