Stationsaanduiding

De stationsaanduiding is een voorstelling van een bepaald opslagmedium door een besturingssysteem.

Onder DOS en Microsoft Windows gebruikt men hier voor een letter als voorstelling van het medium. Een driveletter.

Men kan driveletters toewijzen van A tot en met Z. Met het DOS-commando subst is het mogelijk om een driveletter toe te wijzen aan een directory. Als men meerdere partities aanmaakt op een schijf, en deze formatteert in een voor het besturingssysteem herkenbaar bestandssysteem, wordt automatisch een driveletter toegevoegd. Het systeem van driveletters is inmiddels achterhaald. Ook binnen het Windows-besturingssysteem wordt geleidelijk aan overgestapt naar het gebruik van mounts.

Ondanks de mogelijkheid om driveletters willekeurig toe te wijzen is er altijd een officieuze richtlijn geweest om bepaalde stations een naam te geven. Deze richtlijn is een aantal keren bijgesteld. Hier volgt een chronologische tabel.

A B C D E F Toelichting
5,25"-diskettestationHarde schijf Veel computers werden geleverd met een 5,25"-diskettestation, en een harde schijf.
5,25"-diskettestation5,25"-diskettestation Harde schijf Veel computers werden geleverd met twee 5,25"-diskettestations, en één harde schijf.
5,25"-diskettestation3,5"-diskettestation Harde schijf Veel computers werden geleverd met een 5,25"-diskettestation, een 3,5"-diskettestation, en een harde schijf.
3,5"-diskettestation5,25"-diskettestation Harde schijf De 3,5"-diskette werd populair, men gaf hem de eerst mogelijke driveletter, omdat deze vaker werd gebruikt dan de 5,25"-diskette.
3,5"-diskettestation3,5"-diskettestation Harde schijf De 5,25"-diskette werd vervangen door de 3,5"-diskette.
3,5"-diskettestationHarde schijf De noodzaak voor een tweede diskettestation verviel omdat men diskettes via het geheugen kon kopiëren. Harde schijven waren inmiddels zo groot geworden dat men diskettes volledig naar de harde schijf kon kopiëren.
3,5"-diskettestationHarde schijf Cd-romdrive De cd-rom ziet het licht, en krijgt de letter D. Voor iedere cd-romdrive moest men zelf drivers laden.
3,5"-diskettestationHarde schijf partitie 1 Harde schijf partitie 2Cd-romdrive De harde schijf werd vaak opgedeeld in twee of meer partities. De tweede partitie diende vaak om 'rommel' op te slaan, terwijl de eerste voor het besturingssysteem en andere belangrijke bestanden was.
3,5"-diskettestationHarde schijf partitie 1 Harde schijf partitie 2Cd-romdrive Cd-rombrander Men ging zelfstandig cd's branden. De tweede partitie van de harde schijf bleek ideaal om image-files op te slaan.
3,5"-diskettestationHarde schijf partitie 1 Harde schijf partitie 2Dvd-drive Cd-rombrander De cd-romdrive werd vervangen door de dvd-drive.
3,5"-diskettestationHarde schijf partitie 1 Harde schijf partitie 2Dvd-drive dvd-brander De cd-rombrander werd vervangen door de dvd-brander. Men kon nu eenvoudig dvd's kopiëren.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.