Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Het beeld van Jan Pieterszoon Coen is een beeld op het plein de Roode Steen in de Noord-Hollandse stad Hoorn. Het beeld, van de hand van beeldend kunstenaar Ferdinand Leenhoff (1841 - 1914), staat er sinds 1893 en is sinds 1965 een rijksmonument.

Jan Pieterszoon Coen
Beeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen in Hoorn
KunstenaarFerdinand Leenhoff
Jaar1893
MateriaalBrons
LocatieRoode Steen, Hoorn
Monumentnummer22612
Portaal    Kunst & Cultuur

Nationale held

Aan het eind van de 19e eeuw werd Coen als nationale held gezien. Hij gold als een daadkrachtige belangenbehartiger in het Verre Oosten van de Nederlandse belangen. Coen was een van de vormgevers van het handelsimperium van de Vereenigde Oostindische Compagnie en stichter van de stad Batavia.[1] Als eerbetoon kreeg hij een standbeeld in Hoorn, zijn geboortestad. Ook de Coentunnel is naar hem vernoemd.

Ontwerpen

Studiemodel voor het standbeeld in het Westfries Museum

Aan het eind van de 19e eeuw had Nederland, na de afsplitsing van België, behoefte aan een of meer nieuwe nationale helden. Jan Pieterszoon Coen werd daar een van. Hij toonde dat Nederland groot was als zeevarende natie. Om hem te kunnen eren werd er besloten om een beeld van hem te plaatsen in zijn geboorteplaats. Drie kunstenaars dongen mee om de opdracht uit te mogen voeren: Eugène Lacomblé, Frans Stracké en Ferdinand Leenhoff, de uiteindelijke winnaar. Het ontwerp, in de vorm van een schaalmodel, van Stracké bevindt zich in het Westfries Museum. Al bij de onthulling kwam er kritiek op het beeld: de critici vonden dat Coen in een te theatrale houding weergegeven wordt.[2]

In opspraak

Door het optreden van Coen op onder andere de Banda-eilanden is in de eenentwintigste eeuw de roep om verwijdering van het beeld steeds luider geworden.[3] Om deze reden werd door de gemeente Hoorn in 2012 een nieuw tekstbord op de sokkel van het beeld geplaatst. De nieuwe tekst eert Coen vanwege de inbezitname van Nederlands Oost-Indië, maar vertelt ook over de wandaden op de Banda-eilanden.[4] Naast de tekst staat er een QR-code op het bord voor meer informatie over Coen zelf, maar ook over het beeld.

Zie ook

Zie de categorie Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen (Hoorn) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.