Sprogø

Sprogø is een klein Deens eiland, gelokaliseerd in de Grote Belt, de zeestraat die de belangrijkste eilanden Funen en Seeland van elkaar. Het eiland ligt ongeveer halverwege de zeestraat.

Sprogø
Eiland van Denemarken

Locatie
LandDenemarken
LocatieGrote Belt
Coördinaten55° 22 NB, 10° 58 OL
Algemeen
Oppervlakte1,54 km²
Inwoners0
Portaal    Denemarken
Het oude Sprogø gezien vanaf de zee (1989)

Sinds 1998 maakt het eiland deel uit het Grote Beltbrugtraject. Het is met Funen verbonden via een hang- en spoorbrug en met Seeland via een hangbrug en twee spoortunnels. Tijdens de bouw groeide het eiland door landwinning van 38 naar 154 hectares.

Geschiedenis

De eerste referentie naar eiland dateert uit de 12 eeuw. Het eiland werd toen Sproøe genoemd, afgeleid van het (oud)-Deense woord Sproe dat verkennen betekent. Er zijn resten van gebouwen uit de 12e eeuw aanwezig, waaronder een fort dat gebouwd werd in opdracht van koning Waldemar I. Voorafgaand aan de aanleg van het Grote Beltbrugtraject vond er archeologisch onderzoek plaats. Daaruit bleek dat de eerste bewoners achtduizend jaar eerder op het eiland arriveerden.

Op Sprogø was van 1801 tot 1865 een telegraafstation aanwezig. Het station maakte deel uit van de telegraaflijn die Nyborg verbond met Korsør. In 1868 werd er een vuurtoren neergezet. Deze verving een ouder gebouw dat eerder op de resten van de 12e-eeuwse fort was gebouwd. Tussen 1923 en 1961 werd het eiland gebruikt voor de gedwongen opvang van vrouwen die seksueel losbandig leven voorstonden. De belangrijkste reden daarvoor was om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Deze handelingswijze werd destijds beschouwd als humaan, aangezien het alternatief was dat de vrouwen werden opgesloten in de gevangenis.

Heden ten dage heeft het eiland geen permanente bewoners meer. Het is in gebruik van door het bedrijf Sund og Baelt, dat eigenaar is van de Grote Beltbrug. Het is tevens een natuurreservaat. Er worden trips naar het eiland georganiseerd.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.