Soma (drank)

Soma, of amrita, is in de Veda's, de heilige geschriften van het hindoeïsme, een rituele drank die werd gebruikt tijdens de Vedische offerrituelen ("yajna"). Tijdens de "somayajna" werd soma zowel geofferd als geconsumeerd. De teksten beschrijven hoe het sap door de priesters uit een plant werd geperst die ook soma genoemd werd. Ze beschrijven soma als zoet en melkachtig, en schrijven aan de drank een hallucinerende werking toe.

Welke plant soma was is onbekend, hoewel er verschillende hypotheses zijn. Mogelijk ging het zelfs niet om een plant maar een paddenstoel of hasj.

In de hindoeïstische kosmologie is soma de drank van de goden - met name de god Indra wordt met de drank geassocieerd. Het wordt ook verondersteld zich op de maan of in de hemel te bevinden ("soma" is Sanskriet voor "maan"), en door een adelaar naar de aarde te zijn gebracht. De god Soma, de personificatie van de drank, had in de Vedische geschriften als taak de hemel en aarde op hun plaats te houden en was getrouwd met de schemering. In de Laat-Vedische periode werd Soma de god van de maan.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.