Sociale werkplaats

Een sociale werkplaats of beschutte werkplaats is een werkplaats voor mensen met een arbeidshandicap of langdurig werklozen. Het is een werkplaats die mensen tewerkstelt die niet terechtkunnen in een regulier bedrijf. Ze vinden geen baan in een regulier bedrijf door allerlei factoren, bijvoorbeeld gebeurtenissen en problemen in het persoonlijke leven, mentale en fysieke beperkingen, gezondheidsproblemen of korte scholing.

Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Sociale werkplaats (Vlaanderen) in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Werkplaats in Ülpenich in 2013

Nederland

De medewerkers werken in een beschutte werkomgeving en/of krijgen speciale begeleiding. Voorwaarde is wél dat men over een Wsw-indicatie beschikt. De activiteiten die uitgevoerd worden zijn vaak verpakkingswerk, houtbewerking, metaalbewerking, montagewerkzaamheden en groenvoorziening. Een toenemend aantal personen uit de Wsw-doelgroep werkt op locatie, buiten het SW-bedrijf. Zij zijn individueel gedetacheerd bij reguliere bedrijven en instellingen of werken groepsgewijs op locatie, zoals in de schoonmaak of in het groenonderhoud. Ongeveer een tiende van de medewerkers is op een 'begeleidwerken plaats' actief in dienst van een reguliere werkgever.

Het rijk en de gemeenten subsidiëren de arbeidsplaatsen in het kader van de Wet sociale werkvoorziening met ongeveer 70%. De kosten worden verder gedekt uit de verkoop van goederen en diensten.

Brancheorganisatie sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie Cedris vertegenwoordigt de ongeveer 94 SW-bedrijven. In totaal bieden deze begeleiding en betaald werk aan meer dan 100.000 werknemers (personen met een Wsw-indicatie).

Niet alle personen met een Wsw-indicatie werken via of voor een SW-bedrijf. Een deel staat op de wachtlijst en een ander deel is met een persoonsgebonden budget aan de slag bij een reguliere werkgever. Men kan slechts op de wachtlijst (blijven) staan indien men ook direct beschikbaar is om arbeid te verrichten. Normaliter komen personen die het langste op deze wachtlijst staan ook het eerste aan de beurt. Het kan dus voorkomen dat men (rekening houdend met het beschikbare arbeidsaanbod en persoonlijke handicap) toch later aan de beurt komt dan iemand die korter op de wachtlijst staat.

Vlaanderen

Vlaanderen kende tot eind 2018 beschutte werkplaatsen voor werknemers met een handicap en sociale werkplaatsen voor laaggeschoolde langdurig werklozen. Sinds 1 januari 2019 spreekt men over maatwerkbedrijven.

De sector van sociale werkplaatsen is, na de beschutte werkplaatsen, de tweede grootste sector van de sociale economie in Vlaanderen. Bijna 4.000 mensen (cijfer eind 2009) krijgen een volwaardige job met een duurzaam contract in een van de 97 erkende sociale werkplaatsen.

Zie ook

Zie de categorie Sheltered workshops van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.