Snoeien

Snoeien is het verwijderen van delen van planten. Het kan hierbij gaan om kruidachtige delen bij kruidachtige planten, druiven alsook houtige delen bij struiken en bomen. Bij planten die alleen op tweejarig hout bloeien moet opgepast worden met snoeien, want anders kunnen er zich geen bloemen ontwikkelen.

Vorming van sporen bij vruchtbomen

Snoeien dient meerdere doelen:

  • Het in een gewenste vorm brengen van de plant, de zogenaamde vormsnoei.
  • Het optimaliseren ten behoeve van een grotere vruchtenoogst.
  • Het verwijderen van dood hout in verband met de veiligheid.
  • Het verjongen van de plant, de zogenaamde verjongingssnoei.

Snoeien van laanbomen

Als bomen vrij kunnen uitgroeien, dan begint de kroon zo laag, dat het onmogelijk wordt eronderdoor te lopen. Vaak buigen de takken zelfs door tot op de grond. Op plaatsen waar het verkeer last heeft van de takken, moeten ze worden weggehaald. De boom moet van kleins af aan begeleid worden tot hij volgroeid is. Er kan niet jaren worden gewacht met snoeien en dan in een keer heel veel takken verwijderen. De boom kan daar niet tegen. Bovendien lukt het zo niet om een mooie rechte stam te krijgen. Deze vorm van snoeien noemen we begeleidingssnoei of opkronen.

De begeleidingssnoei moet worden herhaald tot er een takvrije stam van ongeveer 8 meter gevormd is. Dan kunnen ook vrachtwagens veilig onder bomen doorrijden. Het is belangrijk eerst de probleemtakken weg te nemen: takken die over een paar jaar problemen op zouden kunnen leveren. Per snoeibeurt mogen niet te veel takken worden verwijderd. Wanneer dit wel gebeurt, groeit de boom niet goed meer. Ook moet er rekening worden gehouden met de sapstroom. In het voorjaar lopen sommige bomen, zoals de berk, de esdoorn en de walnoot, door een sterke sapstroom de kans dood te bloeden.

Snoeien van fruitbomen

Er bestaan veel verschillende methoden voor de snoei van fruitbomen. Deze methoden hebben met elkaar gemeen dat ze erop gericht zijn de opbrengst te maximaliseren. Dit in tegenstelling tot veel snoeimethoden voor andere plantengroepen, die zijn gericht op een zo mooi mogelijk gevormde plant. Hieronder volgt een professionele methode in afbeeldingen.

Vruchtbomensnoei eerste jaar
Vruchtbomensnoei tweede jaar
Vruchtbomensnoei derde jaar
Vruchtbomensnoei vierde jaar

Het is ook mogelijk een simpelere snoei toe te passen. Een keer per jaar, in het voorjaar of najaar, worden de takken die elkaar kruisen, weggesnoeid. Als deze takken zouden gaan dragen, kunnen ze elkaar beschadigen, en er zou niet voldoende licht op de vruchten komen. Deze snoei gebeurt pas als het blad van de boom is, omdat er dan een zeer zwakke sapstroom is en er daardoor weinig schade wordt aangericht. Ook takken die verticaal lopen (zogenaamd waterlot), dragen slecht vrucht, daarom moeten deze zo veel mogelijk afgebogen of gesnoeid worden. Wel moeten er een of twee overblijven, zodat de plant zijn energie naar boven kwijt kan. Ook takken die jaren achter elkaar vrucht hebben gedragen, moeten worden gesnoeid om de jonge takken een kans te geven vrucht te vormen. De pruim (Prunus domestica), de zoete kers (Prunus avium) en de zure kers (Prunus cerasus) mogen niet bij vorst gesnoeid worden of als er in de week na het snoeien nachtvorst verwacht wordt. De snoeiwonden kunnen dan invriezen en zo kan er toch schade ontstaan.

Verjongingssnoei

Planten die op oudere takken minder goed bloeien, moeten 'verjongd' worden. Ieder jaar worden dan bijvoorbeeld 25% van alle takken weggesnoeid, uiteraard alleen de oudste. Op deze manier wordt de plant gestimuleerd jonge scheuten te maken waarop weer meer bloemen ontstaan.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.