Slag bij Kulm (1813)

De Slag bij Kulm was een veldslag in de napoleontische oorlogen. De veldslag werd gevochten op 30 augustus 1813, tijdens de Zesde Coalitieoorlog, tussen de Fransen (33.000 man onder generaal Dominique Vandamme) en een geallieerd Oostenrijks-Russisch-Pruisisch leger, geleid door de Russische veldmaarschalk Barclay de Tolly.

Zesde Coalitieoorlog

Möckern · Lützen · Bautzen · Großbeeren · Katzbach · Dresden · Kulm · Dennewitz · Göhrde · Leipzig · Hanau · Sehested · Brienne · La Rothière · Mincio · Champaubert · Montmirail · Château-Thierry · Vauchamps · Mormans · Montereau · Bar-sur-Aube · Craonne · Laon · Reims · Arcis-sur-Aube · La Fère-Champenoise · Saint-Dizier · Montmartre · Parijs

De Slag bij Kulm, schilderij van A. Kotseboe

Na de Franse overwinning in de Slag bij Dresden stuurde Napoleon Vandamme en de maarschalken Laurent de Gouvion Saint-Cyr en Auguste de Marmont om de terugtrekkende geallieerde legers te achtervolgen. Vandamme's korps marcheerde vooruit en de korpsen van Saint Cyr en Marmont vormden de achterhoede. Nabij het Boheemse stadje Kulm, het tegenwoordige Chlumec u Chabařovic in Tsjechië, haalde Vandamme de troepen van de Rus Alexander Ostermann-Tolstoi in.

De slag

De Russen stonden opgesteld bij het dorpje Priesten. De Fransen hielden het dorpje Kulm bezet. Priesten was een uitstekende plek om met weinig troepen een overmachtige vijand een tijdje tegen te houden. Om zes uur in de ochtend viel Vandamme succesvol Russische formaties aan onder het commando van Wittgenstein, waarbij Russische troepen en artillerie werden gevangengenomen. Rond 12 uur viel hij de Oostenrijkse versterking aan. Aanvankelijk werden de Oostenrijkers gedwongen om zich terug te trekken richting Teplitz. Maar doordat een Pruisisch korps onder generaal Kleist Vandamme's korps van achter aanviel, konden ook de Oostenrijkers in het offensief gaan. Vandamme's korps zat ingesloten. Hij besloot om zich een weg door Kleist's Pruisen te hakken, terug naar de Franse linies. Hierbij verloor hij het grootste gedeelte van zijn korps, wat ophield te bestaan. In deze slag werd alle winst die Napoleon had behaald in de slag bij Dresden tenietgedaan.

Aan de Franse kant waren er ongeveer 5000 doden en gewonden, en tussen de 7000 en 15.000 Franse soldaten werden krijgsgevangen gemaakt. Bij de geallieerden werden ongeveer 10.000 soldaten verwond of gedood.

Het Kruis van Kulm

Het kruis van Kulm

De Pruisische koning Frederik Willem III stelde in december 1813, maar alleen voor de officieren en manschappen van de betrokken Russische garderegimenten, het Kruis van Kulm, een decoratie, in.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.