Sint Sebastiaansbrug

De Sint Sebastiaansbrug is een basculebrug over het Rijn-Schiekanaal in de stad Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De brug is open voor al het wegverkeer en werd in 1963 aangelegd. De Sint Sebastiaansbrug is eigendom van de gemeente, met uitzondering van het deel van het brugdek boven het water, dat eigendom is van de provincie Zuid-Holland. De doorvaartwijdte van het vaste en beweegbare gedeelte bedragen 10,50 m. de doorvaarthoogte is 4,40 m (bij NAP -0,40 m). Er waren (anno 2006) 4 rijstroken, een busstrook en fietsstroken aanwezig.

Sint Sebastiaansbrug
Algemene gegevens
LocatieDelft
Coördinaten52° 0 NB, 4° 22 OL
OverspantGashouderpad, Rijn-Schiekanaal, Kanaalweg
Lengte totaal~200 m
Breedte~25 m
Doorvaarthoogte4,40 m
Doorvaartbreedte10,50 m
Langste overspanning~15 m
BeheerderGemeente Delft, Provincie Zuid-Holland
Bouw
Opening1963, heropening 2020
Afbraakredenvernieuwing
Afbraakjaar2019
Gebruik
Huidig gebruikmomenteel niet
WegSint Sebastiaansbrug
Architectuur
Typebasculebrug, liggerbrug
Materiaalstaal, beton

Portaal    Verkeer & Vervoer

Nieuwe brug en tramlijn

Het was de bedoeling tramlijn 19 over deze brug aan te leggen. Op de St. Sebastiaansbrug was gekozen voor een zijligging aan de oostelijke zijde van de brug, met een aparte tram-/busbaan. Begin 2008 werd bekend dat de staat van onderhoud van de St. Sebastiaansbrug zodanig slecht was dat de aanleg van deze tramlijn niet zonder een grondige renovatie van de brug kon worden verricht. De gemeente Delft ging plannen ontwikkelen om deze renovatie uit te voeren. De aanleg van dit gedeelte van tramlijn 19 vanaf het NS-station Delft naar de TU-wijk liep hierdoor ernstige vertraging op maar de rails op het verdere traject liggen er al jaren ongebruikt bij.

Op 25 april 2008 maakte de gemeente bekend dat onderzoek had uitgewezen dat de technische staat van de brug nog veel slechter was dan was gedacht. Daarom werd de brug vanaf 26 april 2008 voor alle verkeer (met uitzondering van fietsers en voetgangers) afgesloten. Op 29 april 2008 werd de brug weer vrijgegeven voor personenauto's. Zwaar verkeer (met een gewicht boven 5000 kg) werd - hangende uit te voeren noodreparaties - nog niet toegestaan.

Daarom werd er door de gemeente besloten dat er een nieuwe Sebastiaansbrug wordt gebouwd die de huidige brug vervangt.[1] [2] In eerste instantie waren er plannen om een tafelbrug te maken, maar dit bleek financieel niet haalbaar en deze plannen zijn van de baan.[3] Tijdens een raadsvergadering op 17 november 2015 meldde de wethouder dat er gekozen is voor een beweegbare brug van 4,5 meter hoogte. De brug gaat € 25 miljoen kosten.

Vanaf 14 februari 2019 is de brug een jaar dicht en wordt deze gesloopt en de nieuwe brug gebouwd.[4][5][6] De nieuwe brug wordt gebouwd door Aannemers Combinatie Sagittarius bestaande uit Van Spijker Infabouw en Solidd Steel Structures. Naar verwachting is de nieuwe brug in de eerste helft van 2020 klaar. Eind 2020 kan tramlijn 19 dan, 10 jaar later dan de bedoeling, over de nieuwe brug rijden naar de TU Delft Campus.[7]

Historie

De Sint Sebastiaansbrug was oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van een noord-zuid verkeersroute die in noordelijke richting de binnenstad zou doorsnijden en aan moest sluiten op de westkant van de Beestenmarkt. De brug is daarom haaks over het Rijn-Schiekanaal gebouwd. Aan het eind van de jaren 60 is deze visie verlaten maar de brug lag er al. Daardoor is er direct aan de centrumzijde van de brug een scherpe bocht naar het westen (Zuidwal).

Zie ook

Zie de categorie Sint Sebastiaansbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.