Sint-Michielskerk (Kuurne)

De Sint-Michielskerk is een kerk in de Belgische plaats Kuurne.

Het orgel
De ramen
Het schip

In 1878 werd de huidige kerk, gebouwd door architect Croquison uit Kortrijk, plechtig ingewijd. De vroegere kerk werd afgebroken. Volgens opgravingen gedaan in 1985, heeft er al op dezelfde plaats een kleinere kerk gestaan ca. 1150-1200. De stenen doopvont dateert van 1834 en wordt nog steeds gebruikt.

Kunstwerken

In 1962 werd het oude orgel vervangen door een nieuw orgel, dat werd gebouwd door Gerard Loncke. De kruiswegstaties (een reeks schilderijen die scènes uit de lijdensweg van Jezus en zijn sterfstrijd uitbeeldt) werden in 1822 geschilderd door Roose uit Roeselare. Twee schilderijen van de Kuurnse kunstschilder Evariste Carpentier sieren de zijaltaren. De “H. Michaël” (doek 300 x 200 cm) die de duivel vertrapt, dateert van 1868 en de “Aanbidding der Wijzen”, een kersttafereel uit 1871 (doek 300 x 200 cm) . Het oude hoogaltaar werd gemaakt in 1850.

Het centrale altaar

Het nieuwe centrale altaar in het schip werd in 1971 vervaardigd uit delen van de vroegere predikstoel, door meubelmaker Alfons Lapauw uit Kuurne. Ook de huidige biechtstoelen werden gemaakt uit delen van die vroegere predikstoel.

Brandglasramen

Voor de slag aan de Leie van mei 1940 waren alle ramen in de zijbeuken van de kerk mooie brandglasramen met een volledige kruisweg. Al deze ramen werden door het bombardement vernietigd. De huidige brandglasramen zijn gemaakt door Fr. Roderburg uit Brugge.

Archeologische vondsten

Bij de opgravingen in 1985, op initiatief van de Archeologische Stichting van Zuid-West-Vlaanderen, werden onder de bevloering begraafplaatsen blootgelegd van vroegere vooraanstaanden, waarvan skeletten nog goed bewaard waren. Deze skeletten werden in verscheidene tentoonstellingen getoond aan publiek als onderdeel van een archeologische reeks tentoonstellingen.

In de kerk, rechts vooraan, werd ter gelegenheid van 'Kuurne 850' in 1973 een arduinen plaat ingemetseld, met het vroegere wapenschild van de gemeente en vermelding '1123 in villa de Curnes', verwijzend naar de eerste jaarvermelding. Achteraan in de kerk bevindt zich ook een steen, die herinnert aan Brigandszondag van 28 oktober 1798 met daarop de namen van vijf Kuurnenaren, die sneuvelden Voor Outer en Heerd.

Renovatiewerken

In 2004 begon men met de binnenkant te renoveren en een nieuwe pleisterlaag te plaatsen. Dit geeft de kerk een speciaal uiterlijk: de buitenzijde is nog zoals 1878 maar de binnenzijde wil een warme en open sfeer oproepen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.