Sint-Gummaruscollege (Lier)

Het Sint-Gummaruscollege (SGC) te Lier is een voornamelijk op het ASO toegespitste rooms-katholieke secundaire school.

Sint-Gummaruscollege
(SGC)
Sint-Gummaruscollege te Lier anno 2020
Algemeen
NaamSint-Gummaruscollege
DirecteurGeert Hellemans (Algemeen)
Reinhilde Wyckmans (Eerste graad)
Thomas Janssen (Adjunct Directeur)
AdresKanunnik Davidlaan 10
2500 Lier
Gemeenschap Vlaamse
Land België
Geschiedenis
Opgericht1880
Specifiek
Inrichtende machtVSKO
Scholengem.KSG J.B. David-Lier
TypeSecundair onderwijs
NiveauASO
TSO
Aantal leerlingenCirca 1200
Aantal leerkrachten150-tal
Media
Schoolkrant/
Website
Portaal    Onderwijs

Oorsprong en evolutie

Het college werd opgericht door het aartsbisdom Mechelen tijdens de schoolstrijd van 1880.[1] De benaming verwijst naar Gummarus van Lier. Aanvankelijk waren alle leraren priesters. Er werd begonnen met Latijn en 3 jaar moderne ("professionele"), in 1955 kwam de richting Economie erbij in 1963 Latijn-Wetenschappen en Wetenschappelijke B, in 1966 Latijn-Wiskunde en Wetenschappelijke A en in 1982 Menswetenschappen.

De gebouwen werden in de loop der jaren uitgebreid: er is sprake van een oud- en nieuwbouw. De laatste jaren kende het college echter een nooit geziene groei. In 2005 werd de zolder zelfs omgebouwd tot klaslokaal.

Aanbod

Het Sint-Gummaruscollege biedt de meeste ASO-richtingen aan: 2-combinaties van moderne talen, wiskunde (3u-6u-8u) en economie, wetenschappen, Latijn en Grieks. Een vrij uniek gegeven in het aanbod is de richting Latijn-Grieks-Wiskunde. De school was ook een van de allereerste scholen die met richting humane wetenschappen (vroeger menswetenschappen) begon. Verder worden ook 2 volwaardige TSO-richtingen aangeboden: handel en boekhouden-informatica.

De school heeft als leuze: "Zorg om leven en leren". Hiermee wil ze aantonen dat deze school veel investeert in het de zorg om leerlingen en hen mee wil begeleiden wanneer het al eens moeilijker gaat.

Competities

Het college meet zich graag met andere scholen op (inter-)nationale competities. Vooral de Vlaamse Wiskunde Olympiade kent een grote affiniteit vanwege het wiskunde-lerarencorps. Ze vallen ook vaak in de prijzen met de Franstalige tijdschriften Déclic en Panache.

Unieke evenementen

Paradeskes-kermis 
Een jaarlijkse Vlaamse kermis die samen met het Klein College uit de Lisperstraat (lager onderwijs) georganiseerd wordt. Paradeske (Liers voor Paradijsje) is de oude benaming van de wijk nabij de school.[2]
Theaterspeeldag 
Een professioneel-ogende toneel/variété-opvoering verzorgd door leerlingen en begeleidende leraren. Maandenlange voorbereidingen gaan eraan vooraf.[3]
Multiculturele dag 
De leerlingen uit het derde middelbaar bereiden gerechten uit alle hoeken van de wereld, die ze voor hun medeleerlingen te koop aanbieden. Hierbij wordt er ook aandacht geschonken aan de achterliggende cultuur van de landen in kwestie.[4]
Model European Parliament 
Het SGC neemt jaarlijks ook deel aan de editie van het MEP Vlaanderen/Noord-Brabant. In mei 2012 werd deze editie ook door de school in Lier georganiseerd. Doorheen de jaren heeft de school een sterke reputatie opgebouwd in dit simulatiespel.

Bestuur

Het bestuur is opgedeeld in een directeur voor de 1e graad (Middenschool) en een directeur voor de 2e - 3e graad.[5]

Coördinaten

Het administratief adres is Kanunnik Davidlaan 10, Lier. De schoolgebouwen nemen echter meerdere huisnummers in beslag. Aan de achterzijde grenst het complex aan de Lierse Stadsvesten.

Enkele bekende oud-leerlingen

Bekende leraren

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.