Sinologie

Sinologie is in algemeen gebruik de studie over China en alle daaraan gerelateerde vakdomeinen, zoals Chinese aardrijkskunde, geschiedenis, filosofie en dergelijke. Hieronder vallen ook de Chinese talen en literatuur.

Sinae is Latijn voor Chinezen. De oorsprong van deze betekenis staat echter ter discussie.

Tussen Europese en Amerikaanse onderwijsinstituten bestaat er een verschil in de plaats binnen landenstudies. In Europa wordt sinologie meestal begrepen als Chinese studies, terwijl sinologie in de Verenigde Staten een subcategorie is van Chinese studies.

Nederland

Mazu-tempel in het Arsenaal (Chinastudies in Leiden)

Sinologie is in Nederland alleen op de Universiteit Leiden te volgen. De studie wordt vooral gegeven in het Lipsiusgebouw en Arsenaalgebouw van Leiden. Recent is de naam van de studie veranderd in Chinastudies.[1] Na de bachelor kunnen studenten doorstromen naar de masterstudie Chinese Economy and Business.[2]

De studie heeft een eigen studievereniging waar studenten met korting studieboeken kunnen kopen en mee kunnen doen aan sociale activiteiten.

België

In België is Sinologie te studeren aan de Universiteit Gent, waar het onderdeel is van Oosterse Talen en Culturen, en aan de Universiteit van Leuven. [3] [4]

Zie ook

Literatuur

  • Koos Kuiper: The early Dutch sinologists (1854-1900). Dissertation Leiden University, 2016. Digital edition (embargo tot aug. 2019)
  • D.W. Fokkema: Het Chinese alternatief in literatuur en ideologie (Amsterdam 1972)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.