Scoleciet

Het mineraal scoleciet is een gehydrateerd calcium-aluminium-silicaat met de chemische formule CaAl2Si3O10·3(H2O). Het tectosilicaat behoort tot de zeolieten.

Scoleciet
Mineraal
Chemische formuleCaAl2Si3O10·3(H2O)
KleurKleurloze, wit of bruin
StreepkleurWit
Hardheid5 tot 5,5
Gemiddelde dichtheid2,28 kg/dm3
GlansGlas- tot zijdeglans
OpaciteitDoorzichtig tot doorschijnend
Breuk[110] Perfect
Kristaloptiek
KristalstelselMonoklien
Lijst van mineralen
Portaal    Aardwetenschappen

Eigenschappen

Het doorzichtig tot doorschijnend kleurloze, witte of bruine scoleciet heeft een glas- tot zijdeglans, een witte streepkleur en de splijting is perfect volgens het kristalvlak [110]. De gemiddelde dichtheid is 2,28 en de hardheid is 5 tot 5,5. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

Naamgeving

De naam van het mineraal scoleciet is afgeleid van Oudgrieks σκώληξ (skōlēx), dat "worm" betekent. Dit vanwege de reactie van het mineraal als het bij een vlam gehouden wordt.

Voorkomen

Scoleciet is een mineraal dat gevormd wordt bij verwering bij lage temperatuur van basalten en gerelateerde gesteenten. De typelocatie is gelegen in Kaiserstuhl, Baden, Duitsland. Het wordt ook gevonden in het Nashik-district in Maharashtra, India.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.