Schipperke

Het Schipperke is een van oorsprong Vlaams hondenras. Het behoort tot de familie van herdershonden en is het kleinste herdershondje ter wereld.

Schipperke
Hondenras
Basisinformatie
Andere namenSchipperke
OorsprongBelgië
ClassificatieFCI: Groep 1 Sectie 1 #83
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

Uiterlijk

De schofthoogte van het schipperke bedraagt tot 32 centimeter, afhankelijk van het gewicht (circa 5,5 kilogram). De hond heeft een harde vacht met een dichte ondervacht. Rond de nek en de achterpoten is de vacht langer. De kleur van de vacht is meestal zwart zonder bijzondere aftekeningen. In sommige landen worden in de rasstandaarden ook andere kleuren toegestaan. De kleur van de ogen is donkerbruin. Hij heeft hoog ingeplante, driehoekige, staande oren. De staart heeft meestal veel weg van die van een eekhoorn naar voren teruggekruld en rustend op de rug. Sinds 2006 is het verboden de staart in te korten.

Gebruik

De naam "schipperke" is afgeleid van scheperke, dat "herder" betekent. Omdat dit ras voornamelijk op binnenvaartschepen voorkwam waar het werd gebruikt om knaagdieren zoals ratten en muizen te vangen, werd het meestal "schipperke" genoemd. Het schipperke kan worden in gezet bij het hoeden van schapen en ander (klein) vee, bij de jacht op ongedierte of als waak- en familiehond.

Karakter

Het schipperke is intelligent, aandachtig en beweeglijk, nieuwsgierig, wantrouwig tegenover vreemden en blaft nogal graag. Met kinderen kan hij over het algemeen goed opschieten en ook andere eigen huisdieren, hof- en neringdieren worden ongemoeid gelaten. De hond heeft verder een natuurlijke aanleg op alles te jagen dat beweegt: vliegen, muggen, muizen, ratten, konijnen, vogels, kippen en fazanten.

Schipperke-puppy zoekend naar muizen

Beweging

Het schipperke heeft veel beweging en spel nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Voor de gemiddelde jogger is het een uitdaging dit hondje bij te houden. Op latere leeftijd worden schipperkes opvallend veel rustiger.

Zie de categorie Schipperke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.