Schipholdraaibrug

De Schipholdraaibrug is een draaibrug over de Ringvaart in de Oude Schipholweg, tussen de buurtschap Nieuwe Meer en Schiphol-Oost, en verbindt de gemeentes Haarlemmermeer en Amstelveen ter hoogte van het Amsterdamse bos.

Schipholdraaibrug
De Schipholdraaibrug, gezien naar het zuidwesten, in maart 2014.
Algemene gegevens
LocatieSchiphol-Oost
Coördinaten52° 19 NB, 4° 49 OL
OverspantRingvaart
Bouw
Bouwperiodeseptember 1934
Openingjuli 1936[1]
Gebruik
WegOude Schipholweg (N232)/Burgemeester Colijnweg
Architectuur
TypeDraaibrug

Portaal    Verkeer & Vervoer

De in juli 1936 geopende brug ligt op de plaats van het afgebroken Fort aan het Schiphol. Toen de groei van de in 1920 geopende luchthaven Schiphol een toenemende verkeersdrukte tot gevolg had, was de capaciteit van de Sloterbrug onvoldoende, en er was al eerder, in 1926, in het kader van het Primaire Wegenplan van de Provincie Noord-Holland besloten de Spaarnwouderweg (de huidige Oude Schipholweg) te upgraden naar een autoweg. Het doortrekken daarvan naar Amstelveen via wat nu de Burgemeester Colijnweg door het gelijktijdig aangelegde Amsterdamse bos is geworden maakte ook deel uit van deze plannen. Dat bij Koninklijk Besluit in 1926 de defensieve betekenis van het fort Schiphol kwam te vervallen betekende dat het fort aan de provincie kon worden overgedragen. Deze ging over tot sloop van het fort en ging over tot bouw van de brug. Het brugwachtershuis en de landhoofden zijn in typische Amsterdamse School baksteenarchitectuur uitgevoerd. Tijdens de bouw heeft er op deze plek tussen 01-01-1932 en de opening in 1936 een pontje gevaren.

Huidige situatie

Door wijzigingen aan de Burg. Colijnweg is de betekenis van de brug verminderd: het is in 2013 voor auto's een éénrichtingsbrug geworden, in oostelijke richting, vanaf Schiphol in de richting van Amstelveen, en vormt een deel van de oprit naar de A9. Verkeer van het Amsterdamse Bos naar Badhoevedorp en Schiphol moet voortaan omrijden via de Bosrandbrug. Tussen 17 februari 2014 en 6 oktober 2016 was de brug afgesloten voor autoverkeer. Na een onverwachte verzakking is in deze periode een landhoofd vervangen.[2][3]

Al eerder werd aan de oostzijde van het viaduct een brug/tunnelsysteem aangelegd ten einde een ongelijkvloerse kruising te maken tussen de Burgemeester Colijnweg en een voet- en fietsroute in het Amsterdamse Bos. Er waren voor de passenten twee bruggen nodig tussen de oever van de ringvaart en de tunnel in het talud van de brug.

Overige

De Schipholdraaibrug maakt deel uit van de Staande Mastroute. Sedert 1970 wordt de brug aan de noordkant overschaduwd door het viaduct van Rijksweg 9. Dat viaduct heeft ook een deel dat geopend kan worden, maar dat gaat bijna nooit open, dat is ongewenst voor een autosnelweg en is ook minder nodig wegens de veel grotere doorvaarthoogte. De brug gaat bijna alleen open als het Staande Mastrouteconvooi langskomt.

Afbeeldingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.