Verpleegtehuis Sonnevanck

verpleegtehuis Sonnevanck te Harderwijk was vroeger een van de tbc sanatoria -sanatoria van Nederland. tegenwoordig is Sonnevanck een verpleegtehuis en onderdeel van Stichting Zorggroep Noordwest Veluwe


Start Sonnevanck

Sonnevanck werd opgericht in 1905 door de vereniging tot christelijk hulpbetoon aan tuberculoselijders. dominee Sikkel speelde hierin een grote rol. de gekozen locatie leuvenumse bos te harderwijk was een logische keus. vroeger werd gedacht dat tuberculose genezen werd door omringt te zijn met zuivere lucht. in het najaar van 1908 opende het sanatorium met de paviljoens 1 en 2. het sanatorium werd al snel te klein en daarom werd besloten een nieuw hoofdgebouw te bouwen. dit karakteristieke hoofdgebouw met het bekende torentje dateert uit 1920. ook met de nieuwbouw kon het sanatorium de vraag niet aan er werd besloten tot nieuwbouw. paviljoen 3 werd in 1927 opgeleverd eveneens werd er een nieuw röntgengebouw aan het hoofdgebouw gebouwd. later zouden er nog 3 paviljoens bijgebouwd worden namelijk: het Emmapaviljoen, het Irenepaviljoen en het Sikkelpaviljoen. het santorium beschikte over een eigen basisschool, zusterflat, brandweer, winkel, kerkzaal, dierenweide en groentetuin.

Nieuwe Visie

vanaf de jaren 50 werden er steeds minder gevallen van tuberculose gediagnosticeerd. ook werden antibiotica ontdekt waarmee tuberculose te behandelen was. hierdoor waren er steeds minder sanatorium plaatsen nodig. vandaar dat Sonnevanck voor een andere koers koos. in het oude hoofdgebouw vestigde zich vanaf 1958 een ziekenhuis, het Boerhaave ziekenhuis. vanaf begin jaren 60 werd het Irenepaviljoen omgevormd tot verpleegtehuis. het nieuwe verpleegtehuis groeide gestaag en in de jaren 80 vond er nieuwbouw plaats. sinds de opening van het St Jansdal Ziekenhuis een fusie tussen het Boerhaave ziekenhuis en Pius ziekenhuis te Harderwijk en ziekenhuis Salem te Ermelo werd het Boerhaave ziekenhuis overbodig. er is geprobeerd het oude hoofdgebouw terug te brengen naar haar originele staat maar hierbij stortte het gebouw gedeeltelijk in. met gevoel voor historie is er nieuwbouw gebouwd wat veel overeenkomsten laat zien met het oude hoofdgebouw. het originele torentje is bewaard gebleven en heeft jaren een prominente plaats gehad bij de receptie van het verpleegtehuis.

Huidig Verpleegtehuis

het verpleegtehuis bestaat nog steeds en is tegenwoordig onderdeel van de Stichting Zorggroep Noordwest Veluwe de oude paviljoens staan er niet meer. een gedeelte van de nieuwbouw van de jaren 80 staat er nog maar er zijn plannen om deze oudbouw te vervangen voor nieuwbouw. er heeft in de loop der jaren al veel nieuwbouw plaatsgevonden. oudbouw die er nog staat zijn de Kerk van Sonnevanck, de Dahlia en Jasmijn, de Crocus en de Brem. op de plaats van de oude afdelingen Erika, Fresia en Goudsbloem is nieuwbouw verezen namelijk: Hortensia, Rozemarijn, Myrthe, Iris en de Vlindertuin. de receptie van de oudbouw is afgebroken hier is de bloementuin gebouwd. Het verpleegtehuis ligt nog steeds op de zelfde plaats als het vroegere sanatorium namelijk aan de leuvenumseweg.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.