Sam van Houtenstraat

De Sam van Houtenstraat is een straat in de Amsterdamse wijk Geuzenveld.

Sam van Houtenstraat
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelGeuzenveld
BeginDr. H. Colijnstraat
EindCort van der Lindenkade
Postcode1067
Algemene informatie
Genoemd naarSam van Houten
Naam sinds1953
Bestratingasfalt
Bebouwing(gemengd)
Openbaar vervoerniet meer
De r.-k. kerk O.L.Vrouw van Zeven Smarten aan de Aalbersestraat hoek Sam van Houtenstraat in Geuzenveld.

De straat is halverwege de jaren vijftig opengesteld voor het verkeer en loopt van oost naar west door het midden van de wijk. De straat is ongeveer een kilometer lang en begint bij de Dr. H. Colijnstraat met een verkeersdrempel. De huisnummering loopt in tegenstelling tot de andere doorgaande straten in Geuzenveld van west naar oost en niet van oost naar west. Aan de zuidzijde bevindt zich aan het begin een galerijflat met beneden winkels. De straat kent verder diversen soorten bebouwing. Een deel van de oorspronkelijke bebouwing uit de jaren vijftig is vervangen door nieuwbouw.

Vervolgens kruiste de straat oorspronkelijk ongelijkvloers de Abraham Kuyperlaan waarvan het dijklichaam met een kolosaal viaduct er 25 jaar ongebruikt bij lagen en voornamelijk gebruikt werden door spelende kinderen en in de winter voor sleetje glijden. Halverwege de jaren tachtig werd Abraham Kuyperlaan en het viaduct dan toch eindelijk ingebruik genomen voor het verkeer. Nauwelijks 10 jaar later werd de hooggelegen weg alweer buiten gebruik gesteld en in 2001 werd het dijklichaam weer afgegraven en het nauwelijks gebruikte viaduct gesloopt. Sindsdien ligt hier een doodlopende zuidelijke tak van de Albardagracht waar de straat in tegenstelling tot voorheen met een kleine brug overheen gaat in plaats van onderdoor.

Daarna worden het Lambertus Zijlplein en de Nolensstraat gekruist. Hier bevindt zich aan de zuidzijde een tankstation. Aan de noordzijde stond van 1964-2005 het gebouw van de Rooms-katholieke basisschool het "Koggeschip" dat aanvankelijk gescheiden les gaf aan meisjes en jongens. In 2005 verhuisde de school naar een nieuw pand aan het Abraham Kuyperplein en werd het gebouw afgebroken en vervangen door nieuwbouwappartementen.

Tot slot wordt de Aalbersestraat gekruist. Hier bevindt zich aan de noordzijde de Onze Lieve Vrouw van Zeven Smartenkerk. Aan de overzijde stond vroeger een middelbare school eerst de "Sam van Houtenschool" en later de "Graham Bellschool", speciaal voor slechthorende kinderen. Tegenwoordig bevindt zich hier nieuwbouw. Aan de zuidkant van de straat staan de Dudokhaken. Dit complex portiekflats ontworpen door W.M. Dudok zijn volledig gerenoveerd en aan de overzijde staan eensgezinswoningen.

Na de kruising met de Aalbersestraat veranderde de straat oorspronkelijke in een smalle woonstraat dat bij een naamloos water uitkwam op de Cort van der Lindenkade. In 1991 werd ter ontsluiting van de nieuwe woonwijk De Eendracht dit gedeelte geschikt gemaakt voor doorgaand verkeer en bussen. Hierbij werd brug 624 gebouwd over het naamloze water waar de straat verder westwaarts loopt en overgaat in de Gerda Brautigamstraat.

Oorspronkelijk was de straat voorzien van klinkerbestrating die in de loop der jaren behoorlijk verzakt was. Pas in de loop van de jaren zeventig werd de straat in verschillende fasen geasfalteerd.

De straat kent geen openbaar vervoer meer. Bus 45 had van 18 oktober 1965 tot 24 mei 1974 zijn standplaats in de straat naast de kerk en bus 47 van 14 oktober 1974 tot 18 september 1989. Van 1991 tot 2014 reed bus 21 door het westelijke gedeelte van de straat een lus door de De Eendracht evenals bus 192 van 2002-2011.

De straat werd bij een raadsbesluit van 11 december 1953 vernoemd naar de aanvankelijk liberale en later conservatieve politicus en minister van binnenlandse zaken Samuel van Houten, vooral bekend geworden van het Kinderwetje van Van Houten.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.