Smakelijke russula

De smakelijke russula (Russula vesca) is een van de meest voorkomende paddenstoelen uit de familie Russulaceae.

Smakelijke russula
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Russulales
Familie:Russulaceae
Geslacht:Russula
Soort
Russula vesca
Fr. (1836)
Afbeeldingen Smakelijke russula op Wikimedia Commons
Smakelijke russula op Wikispecies
Portaal    Biologie

Uiterlijk

De hoed van de smakelijke russula valt op doordat de bovenhuid ongeveer 2 mm voor de hoedrand eindigt en daardoor een witte zoom vormt. De 5-10 cm brede hoed is vleeskleurig roze en later bruinig van kleur. In de jeugd is de hoed halfbolvormig, later vlakgewelfd. Bij regen is de hoed wat kleverig. De lamellen staan dicht op elkaar en zijn wit, bij oudere exemplaren komen roestvlekken voor. De tot 7 cm lange steel is wit en aan de basis toegespitst, vaak met okerkleurige vlekken. Het vlees is wit, vrij stevig en geurt nauwelijks.

Voorkomen

Van juni tot oktober kan de smakelijke russula gevonden worden bij bomen in lanen en in minder mate in bossen. Het is een algemeen voorkomende soort.

Toepassingen

De smakelijke russula is een van de beter eetbare soorten uit de familie Russulaceae en kan zelfs rauw gegeten worden. Eén exemplaar levert echter weinig vlees op. Verwisseling met de (ongenietbare) braakrussula (Russula emetica), waarvan het vlees op de tong brandt, is mogelijk.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.