Rookrussula

De rookrussula (Russula adusta) is een paddenstoel uit de familie Russulaceae. De zeldzame soort groeit in dennenbossen. De paddenstoel heeft als alle russula's een broze structuur doordat deze is opgebouwd uit draadvormige hyfen en groepjes ronde cellen.

Rookrussula
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Russulales
Familie:Russulaceae
Geslacht:Russula
Soort
Russula adusta
(Pers.) Fr. (1838)
Verspreiding van de rookrussula in Europa
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Rookrussula op Wikispecies
Portaal    Biologie
Schimmels

Eigenschappen

De rookrussula heeft een aanvankelijk witachtige hoed, die later roodbruin tot bruinzwart verkleurt. Het oppervlak van de hoed is droog en glanzend. De lamellen zijn roomkleurig en de steel is wit.

Voorkomen

De periode van fructificatie is juni tot en met oktober. Deze russula leeft zoals alle russula's in symbiose met bomen. De rookrussula gaat in het bijzonder symbiose aan met de grove den. Daarnaast kunnen ook sparren en zelden ook zilversparren als waard dienen. Een enkele maal gaat de russula ook een symbiose met een loofboom aan.

De rookrussula komt voor op voedselarme, droge zandgrond. De soort wordt op bijna heel het noordelijk halfrond aangetroffen: in Noord-Azië (Kleinazië, Japan, Zuid-Korea), Noord-Amerika (USA), Noord-Afrika (Marokko, Algerije) en Europa.

Toepassingen

De rookrussula is jong eetbaar maar weinig smakelijk. Deze russula moet bovendien vanwege de zeldzaamheid van de paddenstoel ontzien worden.

Naam

De Latijnse bijnaam (Epitheton) 'adusta' is het voltooid deelwoord van het Latijnse werkwoord adurere (verbranden, verzengen) en verwijst net als de Nederlandse naam 'rookrussula' en het Duitse 'Rauchbraune Schwärz-Täubling' of 'Brandtäubling' en het franse 'russule brûlée' naar het geleidelijk aan bruin wordende vruchtlichaam, dat eruitziet alsof het verbrand is.

Zeldzaamheid

De rookrussula is op de Nederlandse rode lijst aangemerkt als "bedreigd".

Fotogalerij

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.