Roestavi

Roestavi (Georgisch: რუსთავი) is een stad in het zuidoosten van Georgië, in de provincie Kvemo Kartli, 25 km ten zuidoosten van de hoofdstad Tbilisi. De stad ligt nabij de rivier Koera en had 116.384 inwoners in 2002.

Roestavi
რუსთავი
Plaats in Georgië

Situering
RegioKvemo Kartli
Coördinaten41° 33 NB, 45° 2 OL
Algemeen
Inwoners (2014)125.103
Websiterustavi.ge
Foto's
Portaal    Georgië

Sovjet-tijdperk

De stad werd gesticht in 1948 om arbeiders van een nabijgelegen metallurgische installatie te huisvesten, die in de jaren 50 werd gebouwd om ijzererts van het nabijgelegen Azerbeidzjan te verwerken. Stalin bracht arbeiders van diverse gebieden in Georgië, en dan met name van de landelijke provincies van Westelijk Georgië. De naam van de stad is afkomstig van een nabijgelegen oude stad die door de Mongoolse leider Timoer Lenk (Tamerlane) rond 1400 werd vernietigd. Roestavi werd een zeer belangrijk industrieel centrum in Transkaukasië. De belangrijkste industrieën zijn ijzer en staal en de vervaardiging van metaalproducten en chemische producten.

Duitse oorlogsgevangenen die in de Tweede Wereldoorlog werden gevangen, werden gebruikt om Roestavi te ontwerpen en te bouwen. Roestavi is eigenlijk verdeeld in twee delen: Dzveli Roestavi (Oud-Roestavi) en Achali Roestavi (Nieuw-Roestavi). Oud-Roestavi bevat veel Stalinistische architecturale stijl, terwijl Nieuw-Roestavi door vele typische Sovjetflats wordt overheerst.

Recente geschiedenis

De val van de Sovjet-Unie in 1991 bleek rampzalig voor Roestavi, aangezien het ook de instorting van de Sovjeteconomie veroorzaakte waarvan de stad afhankelijk was. Vandaag de dag is het grootste deel van de bedrijven gesloten en is 65% van de bevolking werkloos, met alle bijkomstige sociale problemen als misdaad en armoede. De bevolking kromp van 160.000 medio jaren 90 naar het huidige inwonertal, doordat inwoners elders op zoek gingen naar werk.

Sport

Voetbalclub Metaloerg Roestavi werd in 2007 en 2010 landskampioen van Georgië. Metaloerg Roestavi speelt haar wedstrijden in het Poladistadion.

Geboren

Zie de categorie Rustavi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.