Robert Brasillach

Robert Brasillach (Perpignan, 31 maart 1909Arcueil, 6 februari 1945) was een Frans schrijver, dichter en journalist.

Brasillach in 1938

Brasillach bezocht het lyceum van Sens, vervolgens het Lycée Louis-le-Grand te Parijs. In 1928 ging hij studeren aan de befaamde École Normale Supérieure te Parijs. Hij werd er, als 26ste op 28 in het ingangsexamen, toegelaten in de literatuur-afdeling.

Nog tijdens zijn studies publiceerde hij zijn eerste boek Présence de Virgile.

Aangetrokken door het Italiaans fascisme en het Duits nationaalsocialisme, was hij samen met Drieu La Rochelle, een bekende fascistische schrijver van zijn tijd in Frankrijk. Van 1937 tot 1943 was hij hoofdredacteur van het antisemitische tijdschrift Je suis partout, waarin haatcampagnes tegen politieke tegenstanders en tegen Joden werden gevoerd. In enkele gevallen werd zelfs tot moord opgeroepen.[1].

Na de bevrijding van Frankrijk werd Brasillach gearresteerd. Ondanks een genadeverzoek van François Mauriac aan Charles de Gaulle werd hij op 6 februari 1945 terechtgesteld wegens collaboratie. Na zijn dood werd het werk van Brasillach gepropageerd door de letterkundige Maurice Bardèche, die tevens zijn zwager was.

In zijn bundel Afscheid (1957) wijdde de Nederlandse dichter J.C. Bloem een gedicht aan hem met de titel 'Robert Brasillach'.

Het oeuvre van Brasillach bestaat uit romans, essays, poëzie, en enkele theaterstukken.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.