Rinus Wehrmann

Rinus Wehrmann (Den Haag, maart 1951) was een soldaat in het Nederlandse leger die in mei 1971 veroordeeld werd tot twee jaar gevangenisstraf omdat hij had geweigerd zijn haar te laten knippen. Dat leidde tot diverse handtekeningenacties en demonstraties en resulteerde uiteindelijk een maand later, in juni 1971, tot Wehrmanns vervroegde vrijlating en het vrijgeven van de haardracht in het Nederlandse leger.

Rinus Wehrmann
Rinus Wehrmann, 23 juni 1971
(Foto: Bert Verhoeff, collectie Nationaal Archief)
Algemene informatie
GeborenDen Haag, maart 1951
Bekend vanhaararrest

Militaire dienstplicht: opkomst en veroordeling

Betoging voor vrijlating van Wehrmann (12 juni 1971)

Wehrmann kwam in maart 1971 als twintigjarige Haagse soldaat op bij het Artillerie Opleidingscentrum in de Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom. Ondanks een bevel daartoe weigerde hij naar de kapper te gaan. Daarom werd hij in voorarrest geplaatst, in afwachting van de behandeling van zijn zaak door de krijgsraad. De soldatenvakbond VVDM was al vanaf februari bezig met een handtekeningenactie tegen de verplichte korte haardracht, o.a. geïnspireerd door een eerder actie in 1970 van soldaat Henk van der Horst die geweigerd had zijn baard af te scheren en het vrijgeven van de haardracht in Denemarken en (kortstondig) in Duitsland. Eind mei 1971 kwam Wehrmann voor de krijgsraad. Hij werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens weigering van een dienstbevel. De hoge straf leidde binnen en buiten het leger tot veel ophef. Bij de familie Wehrmann thuis kwamen 4.500 steunbetuigingen binnen. In kazernes werden demonstraties gehouden (o.a. op de Juliana van Stolbergkazerne in Amersfoort en de Johannes Postkazerne in Havelte). Minister Den Toom weigerde duizenden handtekeningen in ontvangst te nemen (een voorgenomen actie van VVDM, gepland op 10 mei 1971). In Den Haag werd gedemonstreerd en daarbij waren ook soldaten aanwezig.

Vrijgave haardracht

De ophef deed minister Den Toom besluiten de kwestie door te verwijzen naar de vaste Kamercommissie voor defensie. Op 16 juni 1971 besloot deze commissie dat Nederlandse soldaten voortaan vrij waren om hun haar te laten groeien. Op 23 juni kreeg Rinus Wehrmann in hoger beroep twaalf dagen gevangenisstraf.[1] Na aftrek van het voorarrest werd hij direct op vrije voeten gesteld. Op 8 juli werd de nieuwe Regeling Haardracht van kracht, waarbij de haardrachtkeuze werd vrijgelaten met inachtneming van hygiëne, veiligheid en operationele eisen. Was dit vanwege lang haar niet mogelijk, dan was een helmnetje verplicht.

Ontslag uit militaire dienst

Wehrmann werd na het voorarrest geplaatst bij 107 afdeling veldartillerie op legerplaats 't Harde. Begin augustus 1971 werd hij in Utrecht herkeurd en uit militaire dienst ontslagen.

Publicaties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.